Путин потписао декрет о признању независности Луганска и Доњецка и поручио: "Ми смо створили модерну Украјину" 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Путин потписао декрет о признању независности Луганска и Доњецка и поручио: "Ми смо створили модерну Украјину"
Trenutno na sajtu: 491       |       Podeli:
21.02.2022 | 0 коментар(а)



Председник Русије Владимир Путин потписао је декрет којим признаје независност Народне републике

Луганска (ЛНР) и Доњецку народну републику (ДНР), те позвао остале представнике власти да га подрже у овој одлуци.

"Одавно је требало да донесем ову одлуку и признам независност Луганска и Доњецка", рекао је у обраћању.

Путин је своје обраћање нацији почео говором о историји, рекавши да је модерну Украјину "створила" Русија, као и да је она "интегрални део њихове историје". Настављајући расправу о историји, Путин је критиковао бившег комунистичког лидера Владимира Лењина, називајући га "аутором и архитектом" Украјине, који је "оштетио" Русију. Додао је да је Русија "опљачкана" када се Совјетски Савез распао 1991. године. Он је оценио да је после 1991. године Украјина почела механички да копира туђе моделе државаности отуђене од њене историје и украјинске реалности.

Назвао ју је и "древном руском земљом", а тренутну ситуацију у Донбасу окарактерисао "критичном", те Украјину назвао "америчком колонијом са марионетским режимом". Рекао је и да Москва тражи од Кијева хитан прекид борбених дејстава и додао да ће у противном сва одговорност за могући наставак крвопролића у целини бити на савести украјинског режима.

"Имамо сазнања да је у марту 2021. године Украјина усвојила нову војну стратегију, а у том документу се може видети да су директно циљали на Русију с намером да увуку спољне силе у сукоб, али и с циљем да добиу бенефиције међународне заједнице", рекао је Путин.Осврнуо се и на могућност Украјине да створи нуклеарно оружје што, каже није немогуће будући да има технологију, али и инфраструктуру из СССР-а да тако нешто изведе.

"Прављење нуклеарног оружја би било лакше за Украјину него за неке друге земље, посебно ако имају технолошку помоћ од других земаља", рекао је додајући да су само САД снадбеле Украјину оружјем и милијардама долара, као и да би Русија на такву претњу "морала да реагује".Путин је потом прешао на критику украјинских власти, те је догађаје из 2014. године - када су демонстранти збацили проруског председника с власти, назвао "пучем". Иако није пружио доказе, истиче да је Украјина тада била под "спољном контролом". Рекао је и да Кијев поново покушава да изведе "блицкриг" у Донбасу.

"Владајућа елита у Кијеву стално и без престанка изражава неспремност да се спроведе пакет мера за решавање сукоба и није заинтересована за мировно решење, већ супротно томе покушава да исценира још један блицкриг сличан првим покушајима из 2014. и 2015. године. Одлично се сећамо како су се завршиле те две авантуре", рекао је Путин.

Док је говорио о бомбардовању Донбаса и тешкоћама којима је било изложено цивилно становништво, Путин је рекао да "тзв. цивилизовани свет и његови самозвани представници", колеге са Запада, радије не примећују те тешкоће "као да страхоте и геноцид над скоро четири милиона људи не постоје"."Циљ је обуздати развој Русије"
Путин је такође напоменуо да је Запад одбацио све предлоге Москве о гаранцијама за безбедност, као и да је једини циљ да се обузда развој Русије.

"Они (Запад) ће то радити као што су радили и раније", додао је.
Зато је један од његових циљева, како је и сам истакао у говору, био је да спречи да Украјина постане члан одбрамбеног савеза НАТО.

"У НАТО документима наша земља је названа директном претњом за Северноатлатски савез. САД и НАТО су претворили Украјину у театар рата. Ни ми не желимо у то да верујемо, али тако је. Желим да људи из Русије и Украјине то разумеју", рекао је.Он је додао да је 2000. године питао тадашњег америчког председника Била Клинтона о могућем пријему Русије у НАТО, а да је реакција Клинтона била "веома суздржана".

"Ствар није у нашем политичком систему или у нечем другом, једноставно њима није потребна тако велика самостална држава као што је Русија, то је одговор на сва питања", рекао је Путин.

Навео је да ће Запад у сваком случају наставити да уводи санкције против Русије и да ће то бити независно од ситуације око Украјине.Путин је претходно обавестио лидере Француске и Немачке о резултатима проширеног састанка Савета безбедности Руске Федерације, који је разматрао актуелну ситуацију око Донбаса у контексту одлуке Државне Думе о признању ДНР и ЛНР, наведено је у саопштењу које је пренео ТАС С.

Раније током дана, лидери ДНР и ЛНР позвали су на признавање њихових република услед украјинске агресије, интензивног гранатирања Донбаса, убијања и рањавања цивилног становништва. Председник Русије је због свега тога рекао да планира да у блиској будућности потпише одговарајући указ, саопштио је Кремљ.

Са захтевом за признавање независности руском председнику су се раније обратили лидери самопроглашених република Денис Пушилин и Леонид Пасечник.
Столтенберг: Русија тражи повод да нападне Украјину
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудио је вечерас одлуку Русије да самопроглашене ДНР и ЛНР и назвао их "побуњеничким регионима".Како каже, Русија покушава да "пронађе изговор како би још једном извршила инвазију на Украјину".
"Москва наставља да подстиче сукоб у источној Украјини пружајући финансијску и војну подршку сепаратистима. Такође покушава да створи изговор за поновну инвазију на Украјину", нагласио је Столтенберг.

Оценио је да овакав потез Москве додатно подрива суверенитет и територијални интегритет Украјине, крши Споразуме из Минска и нарушава напоре усмерене ка решавању сукоба.Генерални секретар Алијансе је у писаном саопштењу подсетио да је Савет безбедности УН, чији је члан и Русија, 2015. године потврдио пуно поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета Украјине, уз оцену да су "Доњецк и Луганск део Украјине".

Он нагалшава да НАТО подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине унутар њених међународно признатих граница.

"Савезници подстичу Русију, најснажнијим могућим речима, да изабере пут дипломатије и да одмах преокрене своје масовно гомилање војске у Украјини и око ње и повуче своје снаге из Украјине у складу са својим међународним обавезама", закључио је Столтенберг.

Бела кућа: Очекивали смо признање
Бела кућа саопштила је вечерас да је очекивала да ће Русија признати независност Доњецка и Луганска (ЛНР и ДНР), као и да је спремна да одмах одговори на тај акт Москве.
У саопштењу се наводи да ће одговор Вашингтона на вечерасњи потез председника Русије Владимира Путина бити посебан, додатни сет мера које ће бити уведене поред непосредних и оштрих санкција које су припремљене у координацији са савезницима у случају руске инвазије на Украјину, преноси Ројтерс.

"Настављамо непосредне консултације са својим савезницима, укључујући и Украјину, о наредним корацима и ескалацији ситуације са Русијом дуж границе са Украјином", наводи се у саопштењу и додаје да ће Бела кућа ускоро објавити сет мера поводом како се наводи, очигледног кршења међународних обавеза Русије.

Из Беле куће је потврђено да је председник Бајден почео телефонске разговоре са председником Француске Емануелом Макроном и канцеларом Немачке Олафом Шолцом.

"Председник Бајден ће ускоро издати извршну наредбу којом ће бити забрањене нове инвестиције, трговина и финансирање од стране држављана САД у украјинске регионе тзв. ЛНР и ДНР", поручује се у саопштењу Беле куће.

ЕУ осудила признање независности Донбаса
Председница Европске комсије, председник Европског савета и шеф дипломатије ЕУ осудили су признање незавосности области Доњецак и Луганска од стране Русије.

У истоветним порукама Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и Жосеп Борељ најавили су ”снажан одговор ЕУ и њених партнера”.

”Признање двеју сепаратсистичких територија у Украјини је очигледно кришење међународног права, територјалног интегритета и Договора из Минска. ЕУ и њени партнери ће реаговати једниствено, снажно и одлучно у солидарности са Украјином”, поручили су највиши ЕУ званичници.Шед дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ је непосредно пред објаву Владимира Путина о признању независности Доњецка и Луганска, позвао председника Русије да то не чини и да поштује међународно право и Договор из Минска .

”Спремни смо да реагујемо јако и заједно уколико он то учини. Очекујемо да неће бити потребно, али ако учини регаговаћемо”, нагласио је Борељ.

Џонсон: Прекршено међународно право
Признавање самопроглашених република Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) од стране руског председника Владимира Путина представља кршење међународног права, изјавио је вечерас британски премијер Борис Џонсон.

"Само што сам дошао на ову конференцију за штампу схватио сам да је Владимир Путин ефективно најавио да Русија признаје отцепљене републике Доњецка и Луганска. То је очигледно кршење међународног права и флагрантно кршење суверенитета и интегритета Украјине", рекао је Џонсон новинарима.Он је оценио да се тим чином одбацују процес и споразуми из Минска што је, како је рекао, "лош и веома мрачан знак".

Џонсон је најавио да ће данас разговарати са украјинским председником Володимиром Зеленском и да ће му понудити подршку Велике Британије, а на питање да ли је сада време за увођење санкција Русији, Џонсон је одговорио да ће "морати да сачека и види шта се десило у источној Украјини".

Бајден већ разговарао са Зеленским
Амерички председник Џозеф Бајден одржао је вечерас телефонски разговор са украјинским колегом Володимиром Зеленским, саопштено је из Беле куће.

Разговор Бајдена и Зеленског трајао је 35 минута, наведено је у саопштењу које је пренео Ројтерс.

Моравјецки: Признавање независности ЛНР и ДНР чин агресије
Премијер Пољске Матеуш Моравјецки назвао је одлуку Русије о признавању независности два региона под контролом проруских снага "актом агресије против Украјине" и рекао да би одмах требало увести санкције Москви.

"Одлука да се признају самопроглашене ’републике’ је коначно одбијање дијалога и флагрантно кршење међународног права. Ово је акт агресије на Украјину, на који се мора недвосмислено одговорити увођењем хитних санкција", написао је Моравјецки на Твитеру, преноси Ројтерс.

Дума већ сутра може да ратификује споразуме са ЛНР и ДНР Руска Дума, Доњи дом парламента Руске Федерације, може већ сутра да ратификује споразуме о сарадњи са самопроглашеним републикама Доњецка и Лугањска, изјавио је високи званичник руског парламента.

"Ако све буде потписано данас, Државна дума ће донети резолуцију већ сутра, а затим ће то исто урадити и Савет Федерације (Горњи дом парламента РФ) након чега ће они ступити на снагу", изјавио је први заменик председника комитета Думе за послове ЗНД, евроазијске интеграције и односе са сународницима Виктор Володацки, преноси ТАС С.

ГЗС/  Euronews Srbija




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


putin

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.448.154 посета
Тренутно на сајту: 491 посетилац(a)