Књиге издавачке куће "Пчелица" на кинеском језику 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Књиге издавачке куће "Пчелица" на кинеском језику
Trenutno na sajtu: 528       |       Podeli:
13.01.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Издавачка кућа "Пчелица", једна од најзначајнијих издавача литературе за децу и добитник бројних награда и признања за допринос развоју књижевности за младе,

недавно је потписала уговор са ауторском агенцијом и издавачем из Кине за уступање права на објављивање популарне и награђиване едиције едукативних сликовница "Приче из шуме", које су дело ауторке текста Николете Новак и илустратора Алекса Јовановића.

Тако ће Пчелица на овај начин први пут бити заступљена на кинеском тржишту књига.

"Веровали смо да поменуте сликовнице могу пронаћи пут и до иностраних читалаца, јер смо већ имали веома позитивне реакције наших читалаца. Сликовнице смо превели на енглески језик и тако смо успели да их приближимо читалачкој публици изван Србије. Занимљиво је поменути да нам је Приче из шуме тада превео на енглески језик покојни Тимоти Џон Бајфорд и посебно смо поносни због тога", рекао је директор издавачке куће "Пчелица" Горан Марковић.

Према његовим речима, већ су уступљена права на објављивање "Прича из шуме" у Бугарској и Македонији, а у току су и преговори са издавачима из Русије.

"Ауторски тим је већ искусан у овом послу. Николета и Алекса су урадили неколико књига заједно и поменуо бих да је сигурно драгоцено да је Николета као ветеринар по струци спојила своја стручна знања и таленат у писању оваквих прича о животињама, а Алекса који је по струци академски сликар, илустровао је ове књиге очигледно стилом који је допадљив различитим културама", рекао је Марковић.

"Приче из шуме" припадају групи проблемских сликовница које путем ликова животиња обрађују неке важне психолошке и социолошке теме којих се одрасли често дотичу у васпитном раду са децом.

Поменуте сликовнице су награђене на сајмовима књига у Бањалуци и Подгорици, а Удружење ликовних уметника и примењених уметности и дизајнера Србије наградило је Алексу Јовановића као најбољег илустратора 2015. године.

Пчелица наставља свој лет у инострани издавачки свет припремама за Сајам књига за децу у Болоњи који ће се одржати почетком априла. Редакцијски тим већ увелико припрема нове наслове које ће понудити иностраним издавачима и ауторским агенцијама.

"До сада смо уступили права издавачким кућама из Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Исланда, Бугарске, Хрватске и Македоније, а од сада и Кине. Циљ нам је да наша издања представимо издавачима и из многих других држава, али и да ми објављујемо квалитетне наслове познатих светских издавача, јер желимо да нашим младим читаоцима у Србији буде доступна најквалитетнија литература из различитих делова света", изјавио је Марковић.

За Болоњу припремамо много нових наслова, каже он, процењујући да ће највећа заинтересованост бити за едицију "Мале књиге о великим људима", нове илустроване романе у оквиру едиције Дивови прошлости, али и за појединачне наслове попут Илустрованог рокенрол водича и Књиге за заљубљене дечаке и девојчице.

"Наравно, Приче из шуме су и даље наш битан адут у представљању нашег издавачког програма иностраним партнерима, али ћемо имати и потпуно нову едицију сликовница Пријатељи из саване коју су такође урадили аутори Прича из шуме, Николета Новак и Алекса Јовановић", рекао је Марковић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.202.524 посета
Тренутно на сајту: 529 посетилац(a)