Прва, промотивна изложба уматичених грла оваца 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Прва, промотивна изложба уматичених грла оваца
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
19.05.2017 | 0 коментар(а)



Пожега - У Пожеги је одржана прва Изложба расних , уматичених грла оваца промотивног карактера уз подршку Пољопривредне школе, локалне самоуправе



и Подручне пољопривредне службе из Ужица. Организатор изложбе је Удружење одгајивача коза и оваца из Рупљева.

На иницијативу секције одгајивача коза и оваца у оквиру удружења “такиша” из Рупељева, на економији пољопривредне школе у Пожеги је одржана изложба коза и оваца.

Реч је о искључиво промотивној изложби на којој се појавило неколико одгајивача са подручја пожешке општине а који су имали шта да покажу што је и био кључни мотив организовања овакве смотре.

Видоје Петровић из Секција одгајивача коза и оваца каже да је мотив организовања овакве смотре управо промоција.

“Чиме се ми бавимо и шта радимо. Оваква врста изложбе је и са жељом да свака наредна буде што боља и успешнија”, рекао је Петровић.

Интересантно је да је реч о новом удружењу, релативно малој средини, али је неколико изложених стада показало да овај крај има добре шансе да се бави квалитетним овчарством.

На једној страни, значајним субвенцијама за набавку квалитетних приплодних грла, ресорно министарство је значајно подстакло набавку и заснивање нових стада.

На другој страни квалитет, у првом реду меса квалитетних раса оваца је допринео да потражња за њима знатно порасте па се овдашњи произвођачи хвале добром исплативошћу овог вида сточарства.

Председник Секције одгајивача коза и оваца Вељко Милчановић каже да им је жеља да се стада повећавају, јер сматра да би неко био прави одгајивач оваца мора да има бар 50 до 100 оваца.

“Сад су женска јагњад могла да иду по 150 евра, мушка исто тако мање више. Они који имају бољи квалитет могу да продају и по 250”, наводи Милчановић.

Да су велике шансе да у овом делу Србије овчарство значајније заживи, потврђују досадашњи резултати пожешких козара и овчара, а у прилог томе иде и подршка локалне самоуправе коју су овом приликом потврдили председник општине Милан Божић и директор подручне пољопривредне Стручне службе Мирослав Миливојевић.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.175.154 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)