Уместо ручка пола милиона за обнову храма 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Уместо ручка пола милиона за обнову храма
Trenutno na sajtu: 326       |       Podeli:
25.05.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Поводом црквене и градске славе Спасовдана у Храму Вазнесења Господњег јутрос су ломили колач представници цркве и града.

Свештеник Храма у Чачку Марко Мирковић каже да му је велика част што су на данашњој светој литургији једног од највећих празника заједно са челницима градске власти на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем пререзали славски колач.

“Захвалан сам и градоначелнику и свим његовим сарадницима што нам непрестално помаже у обнови наше велике светиње и великих радова који су у току.

Градска управа је определила 500.000 динара на име обнове храма, жртвујући да угосте своје пријатље и сараднике данас у општини на чему смо им веома захвални сви верујући људи и сви свештеници на челу са епископом Жичким Јустином”, рекаоје свештеник Мирковић.

Он додаје да се нада да ће у што скорије време храм засијати сјајем каквим заслужује и ако бог да, да на следеће Вазнесење Господње се похвалимо са свим оним што је учињено.

“Што се тиче радова, тренутно је цео малтер обијен, део фресака скинут, остао је још један део који се скида под руководством Завода за заштиту споменика. У фази смо малтерисања храма, после тога глетовање и остали пропратни радови које смо планирали”, наводи отац Марко.

Сечење славског колача обавио је свештеник протојереј ставрофор Саша Јоловић са гостима из Горњег Милановца архијерејским намесником Аранђелом Даниловићем, старешином храма Св. Тројице у Горњем Милановцем Драганом Ђоремом. Такође у гостима су били и старешина храма из цркве Св. Кнеза Лазара на Љубићу и остали свештеници који су саслуживал са градоначелник Тодоровићем који је у име града преломио колач.

Градоначелник Милун Тодоровић честитао је свим суграђаниим и верницима градску славу Спасовдан.

“Дуго деценија се слави Спасовдан као заједничка слава цркве и градa и то је веома важно јер показује јединство. Ово је четврта велика обнова наше велике задужбине Жупана Страцимира, и учинићемо све и ми из града и Влада Србије да се већ током јесени заврше конзерваторски радови, пре свега статички део, а да се већ на пролеће уђе у другу фазу, а то је израда иконостаса и живопис целе цркве”, рекао је Тодоровић.

Град Чачак жели да помогне обнову цркве за коју мало ко зна да је једна од најстаријих у Србији и да је то некада био манастир жив већ у 12. веку.

Градоначелник наводи да Храм Вазнесеља Господњег треба да постане значајна туристичка дестинација за цео регион јер о њој има шта да се исприча.

“Град Чачак је једним малим гестом определио 500.000 динара за обнову, уместо неких великих славља и прослава”, рекао је Тодоровић додајући да ће на вечерњу службу доћи епископ Жички Јустин после које се очекује трпеза љубави у црквеној трпезарији.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.284.614 посета
Тренутно на сајту: 327 посетилац(a)