На Зукорлићевом универзитету професори без иједног озбиљног научног рада 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
На Зукорлићевом универзитету професори без иједног озбиљног научног рада
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
25.10.2016 | 0 коментар(а)



Интернационални универзитет у Новом Пазару не може да уписује студенте ни на један од 17 студијских програма на основним, мастер и докторским студијама,

осим за енглески језик, једногласна је одлука Националног савета за високо образовање.

Ово тело је на јучерашњој седници одлучивало о случају универзитета Муамера Зукорлића, председника скупштинског одбора за образовање, који се жалио на претходна решења о одбијању Комисије за акредитацију.

Пре неколико недеља, Зукорлић, који је 2003. године основао Интернационални универзитет, а сада се појављује само у функцији председника, изјавио је да ће његов универзитет овог пута сигурно добити акредитацију, пише данашња "Политика".

Аргументи којима су одбијене жалбе јесу нерешено питање боравка професора који су страни држављани, као и број професора који су докторска звања стекли управо на овом универзитету који нема акредитацију.

Изнето је и прегршт пикантних детаља: један исти професор предаје и на информатици, економији, праву, педагогији и психологији, један директор државне управе Црне Горе је у Новом Пазару запослен са 100 одсто норме, у картонима наставника су пронађени случајеви да је професор магистрирао и докторирао у року од месец и по дана, једна професорка је изабрана у редовно звање и била је члан сопствене комисије за избор...

Једногласно су одбијене жалбе на решења о одбијању Комисије за акредитацију (КАПК) за студијске програме: босански језик и бошњачка књижевност (основне студије), српски језик и књижевност (основне), немачки језик и књижевност (основне), језик и књижевност (мастор), васпитач деце предшколског узраста (основне и мастер студије), психологије (основне), примењена психологија (мастер), економија (основне и мастер студије), информатика (основне), чак и право (основне и мастер, који је био први и једини акредитован на читавом универзитету).

Интернационални универзитет у Новом Пазару се такође жалио и Управном суду, по претходним решењима који су одбили КАПК, а потом и Национални савет за високо образовање, тако да су неки студијски програми враћени на поновно одлучивање НСВО. Међутим, и ту је епилог био исти: одбијени су поново примењена уметност, економија и немачки језик, док је информатика остављена за следећу седницу јер је дошло до забуне. Члановима савета није било јасно да ли се жалба односила на докторске или дипломске студије, јер су скраћенице сличне (ДС, ДАС), а пошто у документацији није било текста жалбе, савет је одлучио да прво провери о чему је у овом случају заправо реч.

Сви известиоци савета, који су били разврстани по областима, имали су готово идентичну аргументацију: да је документација била аљкава, непотпуна, дешавало се да се у програму информатике спомиње седам пута економија или уместо Универзитета у Новом Пазару наводи Природно-математички факултет у Нишу. Навођени су и примери како предмет Примена рачунара у математици нема ни један једини час вежби, да има професора без иједног објављеног рада у категоризованим часописима, да информатичари предају друштвене науке и обрнуто, да су све књижице за професоре стране држављане оверене дан пре предаје материјала Комисији за акредитацију. Примећено је и да је на пример на једном броју радних књижица исти датум и наведено ово ангажовање као прво запослење, без обзира на године живота, тако да је више чланова НСВО рекло да је овде дошло до очигледне злоупотребе запошљавања страних држављана.

Једини студијски програм који у овом тренутку има "зелено светло" највиших просветних органа Србије је енглески језик и књижевност и то основне академске студије. Проблем прави и структура домаћих професора, од којих су већина докторирала управо на, како је речено, универзитету који нема дозволу за рад. Примера ради, на немачком језику од 21 професора, чак 12 је докторирало у Новом Пазару, а девет је из иностранства. Како не би било забуне зашто је нека решења поништио Управни суд, наглашено је да је реч о неправилним правним формулацијама прво Комисије за акредитацију, а потом и НСВО који их је преписао, тако да је договорено да се додатно ангажују правници како се овакви пропусти више не би дешавали.

 

 

С. Гуцијан, Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.139.603 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)