Општина Горњи Милановац велико градилиште; од приступне саобраћајнице и рециклаже асфалта до сеоског туризма 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Општина Горњи Милановац велико градилиште; од приступне саобраћајнице и рециклаже асфалта до сеоског туризма
Trenutno na sajtu: 507       |       Podeli:
05.07.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Изградња обилазнице око Горњег Милановца која ће изместити тешки и транзитни саобраћај



из самог центра града, само је једно од великих улагања у ову општину.

„Горњи Милановац је већ неколико година једно велико градилиште. Радимо на обнови инфраструктуре, радимо на изградњи поптуно нове инфраструктуре. Обилазница око Горњег милановца или Приступна саобраћајница, како је ми зовемо, Горњи Милановац-петља Таково је нешто што је најзначајније за нашу општину. Општина Горњи Милановац је превасходно у прошлости била општина која се бавила искључиво привредом и привредним активностима, а имамо и данас бројне компаније које су не само успешне у Горњем Милановцу већ се по успеху могу мерити и у Србији и у Европи. И та приступна саобраћајница, превасходно је због њих и најпотребнија. Њена дужина је негде близу 10 километара, вредност око 30 милиона евра. Хвала влади републике Србије, хвала председнику Вучићу који нам је омогућио да можемо адекватно да се прикључимо на ауто-пут `Милош Велики`. Када је у питању инфраструктуре, општина Горњи милановац само у овој години ради преко 30 путних праваца, што на сеоском, што на градском подручју и стварно велики новац се улаже у саму инфраструктуру, јер знамо да без инфраструктуре нема ни развоја града”, рекао је Дејан Kовачевић, председник општине Горњи Милановац.

Општина Горњи Милановац, много пута је била пионир у примени многих новина.

Фото: ГЗС

Овога пута то је рециклажа асфалта што је само један од пројеката који доприноси заштити животне средине.

„Екологија свима нама мора бити на прво месту. Превасходно се захваљујем Александру Милојевићу који нам је успутио нову технологију за припрему хладног асфалта, а то значи од рециклираног асфалта, оног којег скинемо, који је потрошен са улица, можемо поново да га уградимо уз неке емулзије које су на биљној бази. Што значи да нећемо више имате те опасне депоније тог струганог асфалта широм наше општине него ћемо све поново уградити у сеоске, некатегорисане путеве, у поправку улица у граду, у изградњу нових тротоара. Значи, вишеструка је намена тог асфалта. Али, да не станемо само на томе. Општина Горњи Милановац озбиљно размишља о енергетској ефикасности, озбиљно размишља и о новим видовима грејања у Горњем Милановцу. Тако смо почели изградњу једне нове топлане на биомасу и на гас, што ће донети и једну сигурност у снабдевању топлотном енергијом грађанима Горњег Милановца, са једне стране, а са други, сви видите како се крећу енергенти на светском тржишту, а ми ћемо остати испод тих цена далеко и моћи ћемо да обезбедимо по истим ценама грејање или можђда чак и нешто нижим зуа наше суграђане у овој грејној сезони. И наравно, оно што је и била наша идеја водиља, то је да угасимо топлане које су биле на мазут да би смо смањили штетан утицај на животну средину”, каже Ковачевић.

И туризам у Горњем Милановцу је у експанзији, па преко Рудника, Такова али и бројних сеоских домаћинстава, туристичка понуда овога краја заиста је разноврсна.

„Ми када смо 2020. године излазили пред грађане са планом за наредних 4 или пет година, ми смо рекли да нам је развој туризма у фокусу. Ту су нам биле три стратешке тачке, то су Таково, Рудник и Прањани и све три развијамо истовремено. Оно што је значајно рећи јесте да општина Горњи Милановац има 62 села и покушали смо да у сваком од њих направимо по неко туристичко, етно домаћинство где могу људи да дођу. И дошли смо до броја од преко 80 у нашим селима, чиме мислим да предњачимо у Србији. Дајемо и подстицаје тим газдинствима да се они прилагоде, дајемо им новац да прераде своје старе куће и да их оспособе за пријем туриста. Оно што је значајно јесте да смо прошле године имали преко 20.000 ноћења на територији општине Горњи Милановац, што је било незамисливо да ће иакда Горњи Милановац постати турстичка дестинација. Са овим ваучерима тај број ћемо ове године вероватно престићи. Већ је доста ваучера издато овде у пошти у самом Горњем Милановцу, али и широм Србије, ако сам ја добро разумео, преко 120, 130 хиљада ваучера је већ издато. Што значи да ће се и у општини Горњи Милановац потрошити ти новци. Ја сам презадовољан што ћемо опет имати туристе. Наравно, корона је била много лоша, али за туризам у Горњем Милановцу је донела нешто и добро. Људи су одлазили из великих градова, хтели су негде мало мирније да проведу одмор и општина Горњи Милановац им је за то била баш погодна”, истакао је први човек Горњег Милановца.

Саобор виолиниста Србије који се одржава четврту годину за редом, нјавећа је манифестација на територији општине Горњи Милановац.

„Сабор виолиниста Србије, ове године одржава се 19, 20. и 21. августа. Мислим да ћемо ове године срушити све рекорде. Заиста са господином Гвозденом николићем, који је идејни творац сабора, општина Горњи Милановац је и организатор. Спремили смо многа изненађења, тако да позивамо све грађане Србије да нам се придруже тих датума у Прањанима, где ће стварно бити прелепо. У Прањанима се данас и снима филм о херојима Халијарда, који следеће године треба да угледа светлост дана и ја мислим да ће у правом светлу да представи срспке сељаке, какви су они у души и какви су били за време рата”, закључио је Ковачевић.

Председник општине Горњи Милановац најавио је и отварање два нова базена на Руднику као и визиторског центра који ће употпунити туристичку понуду рудничког краја.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GOENJI MILANOVAC TAKOVO RUDNIK PRANJANI SABOR VIOLINISTA MILANOVAC DEJAN KOVACEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.227.419 посета
Тренутно на сајту: 507 посетилац(a)