Традиција од које „цури вода на уста“: Чувена ужичка комплет лепиња и даље најтраженија 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Традиција од које „цури вода на уста“: Чувена ужичка комплет лепиња и даље најтраженија
Trenutno na sajtu: 416       |       Podeli:
22.02.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – Град на Ђетињи је место на ком већ деценијама уназад царују калорије.
Комплет лепиња од које "цури вода на уста", фото: РИНА

Већина житеља овог краја за доручак једе надалеко чувену запечену лепињу са домаћим масним додацима, која је познатија као – комплет лепиња. И колико год се приближавали саврменим гастрономским трендовима, традиција овде не излази из моде, па пекари имају пуне руке посла, преноси агенција РИНА.

За доручак се не броје калорије, фото: РИНА

„Остали смо верни рецептури наших предака. У лепињу стављамо јаје, домаћи кајмак и све то умућкамо и ставимо у специјалну фуруну да се запече. По жељи муштерија додајемо претоп, такозвану моцу. Користе се наши домаћи производи, јер ништа није укусније од тога. За комплет лепињу, поред ових домаћих увек имамо и заинтерсоване госте са стране, јер како доћи у Ужице, а да је не пробате“, рекла је за РИНУ искусна домаћица Рада Јовичић која ни сама не може да изброји колико је до сад ових калоријских бомби направила.

Рада Јовичић, фото: РИНА

Комплет лепиња једе се прстима, обично прво поклопац који се може умакати у средину са претопом, колико и како ко воли. Празан папир и масан брк говоре да је ово ванвременски специјалитет и нешто по чему се Ужице и Ужичани препознају.


„Најважније је да буде жута и мекана. Готова, сочна и мирисна комплет лепиња обавезно се служи уз домаћи јогурт или кисело млеко“, наглашава Рада.


Овај локални специјалитет пре две године могао је и да зврши у Гинисовој књизи рекорда, јер су домишљати пекари одлучили да направе лепињу пречника преко један метар, тешку 15 килограма у коју је отишло преко стотину јаја. Ни то Ужичанима није било много, јер је чак и толика тада „пукла“ за непуних сат времена.


РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzicka komplet lepinja popularna

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.864.859 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)