Хук и грмљавина од које застаје дах, ево где се крије невероватан водопад 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !             

 
Хук и грмљавина од које застаје дах, ево где се крије невероватан водопад
Trenutno na sajtu: 479       |       Podeli:
24.05.2020 | 0 коментар(а)



Ужице – Ако кренете узводно уз Ђетињу, на само неколико колометара од центра Ужица дочекаће вас невероватан призор, у ком
Рај за риболовце, фото: ГЗС

ова река показује сву своју снагу. Нестваран водопад од 20 метара спушта се низ падине, а настао је изградњом Велике бране почетком прошлог века у месту званом Сињевац.

„Услед отварања ткачких фабрика у Ужицу, повећавала се потреба за струјом. Планови за изградњу Велике бране постојали су још око 1907. године, али су реализацију ове идеје омели ратови. Радови су коначно започели 1925. године, а свечано је пуштена у рад 01. јануара пет година касније“, рекао Горан Новаковић историчар Народног музеја у Ужицу.

Водена преграда подигнута је код Ристовића стене, на месту где река Ђетиња излази из Стапарске клисуре. На тај начин добио се потребан пад, али и створила локација од које застаје дах. Бројни су они који не заобилазе ове место кад посете Ужице, али има и оних који уопште не знају ни да постоји.

Невероватан водопад  на Великој брани

„Хидроелектрана у Турици састојала се из бране, довода за воду од бране до електране и саме зграде електране. Дужине 41м и висине 18,9м. По средини, изнад темеља бране изграђена је испусна устава са отвором, а на левој страни бране сазидане су две уставе за прелив у реку сувишне воде. У то време била је заиста импозантна и људи су са одушевљењем долазили да је виде“,  каже Новаковић.

Старији Ужичани, риболовци, су црвеним словима у календар уписивали дан у години кад су се уставе на брани подизале, јер тада би Ђетиња надолазила и била препуна рибе. На обалама су се налазили начичкани пецароши који би тог дана имали највећи улов, јер је пастрмке, мрене, кркуше и деверике било толико, да су их могли хватати чак и рукама.

Данас хидроцентрала није у активној употреби, а језеро користе риболовци и ретки смели купачи. Многи ово место описују као тајанствено и бајковито, а хук и грмљавина који се овде могу чути, никог не остављају равнодушним.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.321.611 посета
Тренутно на сајту: 480 посетилац(a)