Малине у радњи седам пута скупље него у откупу 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Малине у радњи седам пута скупље него у откупу
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
24.06.2017 | 0 коментар(а)



Док траје рат између малинара и хладњачара, због ниске откупне цене малине, у супермаркетима килограм тог воћа

кошта чак седам пута више него што тренутно добијају произвођачи.

Паковање малина, од 125 грама, трговци су, и то на попусту, пре неколико дана нудили за 100 динара, док је произвођачка цена била 120 динара – али по килограму.

 Произвођачи у Лесковцу тврде да су чак принуђени да откупљивачима малине продају по 100 и 80 динара, уместо по 120 динара колико су коштале до пре три дана. Драган Миљковић из Бошњаца, један од организатора недавних протеста у Лесковцу, каже да је "реч о освети откупљивача".

 "Спустили су цену, вероватно зато што смо дигли глас, али ми смо немоћни" рекао је Миљковић.

 Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, истиче да је право питање колико је учесника у ланцу продаје малине на којој код нас најмање зарађују произвођачи.

 "Немам коментар на ту цену. Произвођачи треба да буду карика у ланцу, а не да сви гледају како од нас да купе јефтино и продају што скупље. За месец дана хоће да остваре ненормално велику зараду и то на штету малинара који раде целе године. Не знам колико је оних који су у ланцу и који би да зараде. Око 75 одсто произвођача у Србији малину предају директно хладњачарима. Очигледно да постоји много посредника док воће стигне до трговаца", истиче Радовић за Политику. Каже да је ове године, због пада понуде, и друго воће у Србији скупље, али да је толика надоградња цена необјашњива.

 Асоцијација окупља 54 локална домаћа удружења и на стотине малих и великих произвођача који главни проблем виде у самовољи хладњачара који договарају цену воћа мимо тржишне логике. Са друге стране, власник хладњаче "Мастер фрутс", Раде Цветић демантује да је било картелског удруживања хладњачара.

 "То нема никакве логике јер цену одређује тржиште. Не можете се договорити јер има 560 хладњачара у Србији, а овде не може да се договори троје људи а не сви они",рекао је Цветић и додао да су у садашњој ситуацији у проблему и произвођачи и хладњачари.

 

Бета / Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.282.454 посета
Тренутно на сајту: 355 посетилац(a)