Дан МУП и полиције; Вучић: Никоме нећемо дозволити понижавање српске полиције 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Дан МУП и полиције; Вучић: Никоме нећемо дозволити понижавање српске полиције
Trenutno na sajtu: 566       |       Podeli:
07.06.2020 | 0 коментар(а)



Никоме нећемо дозволити понижавање српске полиције, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на

централној манифестацији прославе Дана полиције.

Вучић је рекао да, супротно ономе што се догађа у појединим земљама, руководство Србије, од председника, преко премијера до министра унутрашњих послова, гарантује да никада неће дозволити понижавање српских полицајаца и угрожавања вредности које је полиција успела да створи.

Председник је, у обраћању на церемонији испред Палате Србија, нагласио да грађани Србије имају много разлога да буду захвални полицији, која је имала и има изазова у изобиљу.

"Заузврат можете да замолите грађане само једно - да дозволе да обављате свој посао и не користе полицију као средство у сукобима другачијих мишљења. Српски полицајци и поштовање Устава су светиње. Никоме нећемо дозволити понижавање достојанства српског полицајца и угрожавање вредности које је полиција успела да створи. Сви морају да изопште полицију из својих сукоба и дозволе да часно обављају свој посао", поручио је Вучић.

Истакао је да је полиција увек, за разлику од онога што данас можемо да видимо у другим државама, имала непристрасни приступ и деловала са циљем смањења тензија, додајући да успешност рада полиције не зависи од броја ухапшених, већ колико су улице мирне и колико се грађани осећају сигурно.

Подсетио је да је прошле године рекао да ће увек бити напада на полицију и да ће они бити криви криминалцима и онима који ће из различитих интереса подржавати криминалне активности.

"Неће никада бити једноставно да објасните да сте само радили посао, али то не сме да вас одврати од испуњавање обавеза. Ту сте да очувате ред и мир. На крају крајева и поред критика сви људи увек позову полицију и траже подршку од вас, јер знају да је то најбржа помоћ", подвукао је он.

Поручио је да је данас савршен дан да се прослави постизање напретка и бољитка у полицији, захвалио припадницима МУП-а на залагању и пожртвовању и додао да ће се наставити да улагањима у опрему, оружје, али пре свега, у људе.

"Снага полиције се проширила за скоро 5.000 људи, за скоро 700 нових возила, четири хеликоптера, а три још очекујемо. Уз нове униформе и опрему, плате веће за готово 40 одсто, нове стамбене пројекте за ветеран, који су у току", рекао је Вучић на обележавању Дана МУП-а испред Палате Србија.

Председник је поручио да је од свих промена најприметинији пораст уважавања грађана према припадницима МУП-а.

"Такво поштовање није нешто што председник или влада могу да купе или поклоне, већ је заслужено посвешћеносцу припадника полиције, бољим резултатима и већим поуздањем читаве полиције", рекао је Вучић.

Он је посебно захвалио млади полазницима полиција што су, каже, показали огромну дисциплину и одговорност током кризе која је изненадила цео свет, али не и њих, и пожелео им много успеха у тешком раду.

Ви сте понајмање били изненађени и држали сте се храбро, одговорно и озбиљно и тиме показали да заслужујете полицијску значку и да се бавите једним од најчаснијих занимања које нека држава може да понуди", рекао је Вучић.

Указао је да се држава претходних година трудила да подигне стандард полиције, додајући да зна да још нисмо на нивоу где бисмо могли рећи да смо задовољни.

"Ако поредите раније плате и данашње, оне су значајно веће, а ако успемо да наставимо са економским опоравком земље биће још веће. То може само уз ваш предан рад, борбу против криминала, корупције, неселективном, да нико није изнад закона", казао је он.

Вучић је указао да је битно да данас грађани могу да виде оружје и оруђе којим полиција располаже, наводећи да, када се погледају хеликоптери, може да се види какав је пут Србија прошла и прешла, колико смо напредовали, и колико новца уложили.

Обећао је набавку још хеликоптера, помињући оне типа Супер Пуме.

"Наставићемо улагање у опрему, оружје, у возила али пре свега у људе, бригу о нашим полицајцима, који су служили отаџбини увек када је била најугроженија", истакао је Вучић.

Он је додао да је битно да полицијски службеници имају решено стамбено питање, да могу да се посвете светом послу очувању реда и мира.

Захвалио се ватрогасцима и специјалним јединицама које су увек прве да помогну нашем народу.

"Наставите да радите још вредније, а држава ће увек умети да искаже захвалност. А грађанима хвала што су, и без обзира што постоји кампања против полиције, увек уз своју државу Србију, своју полицију, знате да су ту да вам помогну, да смо сви ми само ваш сервис. Хвала што волите нашу најбољу и најлепшу отаџбину", закључио је Вучић.

Златне медаље за храброст, посвећеност служби и заслуге

Припадницима полиције који су својим радом допринели у сузбијању криминала, заплени наркотика, спасавању људских žживота, али и у сузбијању ширења вируса корона током ванредног стања данас су уручене златне, сребрне и бронзане медаље.

Медаље су им уручили председник Србије Александар Вучић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић.

Председник Вучић је златну медаљу доделио командиру одељења за противдиверзивну заштиту полицијске бригаде Драгану Кртинићу за храброст, који је у Крушевцу отклонио експлозивну направу са једне породичне куће, а која се активирала одмах након премеšтања због чега је задобио лакше телесне повреде.

Златну медаљу добио је и Милорад Ћулум, шеф одсека у сектору унутрашње контроле у Новом Саду, за посвећеност служби. Како је на церемонији речено, он је допринео великом броју откривених коруптивних кривичних дела.

Милан Глигоријевић, помоћник начелника сектора за аналитичку, телекомуникационе и ИТ, трећи је добитник златне медаље, који се истакао у успостављању комуникационе инфраструктуре, као и на успостављању система "Безбедан град".

Министар Стефановић је сребрну медаљу уручио Ивану Вучетићу, капетану полиције, за храброст јер се спасио животе бебе и мајке, која је претила да ће скочити са терасе.

Сребрну медаљу добио је Горан Марковић водник прве класе полиције из Јагодине за посвећеност служби, а захваљујући информацијама до којих је дошао заједно са колегом у Јагодини је прошле године у септембру заплењено 140 кг марихуане.

Давор Видовић, потпуковник полиције и шеф одсека за унапређење рада специјалистичких тимова при сектору за ванредне ситуације, добио је сребрну медаљу за ангажовање на спасавању из рушевина.

Директор полиције Владимир Ребић бронзане медаље уручио је Ненаду Тодоровић из Ваљева за храброст јер се спустио у бунар и спасио живот старије жене, затим, Саши Митићу, начелника одељења за сузбијање насиља, за посвећеност служби и успостављање превентивних мера, као и Слађани Антонијевић, заменик начелника одељење за здравље запослених и безбедност на раду, за заслуге.

Савршен дан да прославимо напредак полиције

Данас је савршен дан да се прослави постизање напретка и бољитка у полицији, поручио је председник Србије , захвалио припадницима МУП-а на залагању и пожртвовању и додао да ће се наставити да улагањима у опрему, оружје, али пре свега, у људе.

"Снага полиције се проширила за скоро 5.000 људи, за скоро 700 нових возила, четири хеликоптера, а три још очекујемо. Уз нове униформе и опрему, плате веће за готово 40 одсто, нове стамбене пројекте за ветеран, који су у току", рекао је Вучић на обележавању Дана МУП-а испред Палате Србија.

Председник је поручио да је од свих промена најприметнији пораст уважавања грађана према припадницима МУП-а.

"Такво поштовање није нешто што председник или влада могу да купе или поклоне, већ је заслужено посвећеношћу припадника полиције, бољим резултатима и већим поуздањем читаве полиције", рекао је Вучић.

Он је посебно захвалио млади полазницима полиција што су, каже, показали огромну дисциплину и одговорност током кризе која је изненадила цео свет, али не и њих, и пожелео им много успеха у тешком раду.

"Ви сте понајмање били изненађени и држали сте се храбро, одговорно и озбиљно и тиме показали да заслужујете полицијску значку и да се бавите једним од најчаснијих занимања које нека држава може да понуди”, рекао је Вучић.

Обележавање је почело традиционално, свечаним сечњем славског колача у име обележавања славе - Свете Тројице.

Централна манифестација испред Палате Србија, почела је минутом ћутања за жртве вируса корона, међу којима је било и осам полицајаца, као и химном Србије.

На почетку, председник Вучић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишли су постројени вод полиције.

Свечаности присуствују министри у влади, представници јавног живота, као и грађани.

Стефановић: И припадници МУП-а показали како се бори за СРБ

Скоро 400 нових припадника полиције, полазника 21. класе Центра за основу полицијску обуку, представљено је данас на централној манифестацији поводом обележавања Дана МУП-а и Дана полиције, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да се полиција храбро борила против корона вируса.

"Представљамо вам 400 полазника, младића и девојака који ће врло брзо постати део МУП. Желео сам да Србија данас упозна ове младе људе који су заслужили ово место у нашим редовима", рекао је Стевановић на свечаности испред Палате Србија, у присуству председника Србије Александра Вучић.

Стефановић је рекао да су полазници, када је почела криза због епидемије корона вируса, када је било најтеже, изразили жељу да наставе обуку и тиме заслужили да постану припадници МУП-а.

"Сви они су одлучили да остану и наставе да уче и раде и да дају свој допринос за безбедну Србију", рекао је Стефановић и додао да је поносан на њих.

Министар је рекао да је поносан на њих јер истински схватају шта значи бити полицајац и како треба волети своју земљу и ухватити се у коштац са изазовима, а не бирати лакши начин, већ бити ту за своје грађане.

"Њихове колеге које су већ у редовима полиције су оправдали ово улагање. Припадници МУП-а су се храбро суочили са опасностима и ризицима које је донео корона вирус иако се раније ни са чим сличним нису срели, све задатке који су пред њих стављени су обавили успешно и то су и грађани препознали и узвратили великим поверењем".

Стефановић им је захвалио на огромном раду, јер се нису стављали на страну и чекали да то реши неко други, већ ушли срцем у битку против ширења епидемије и показали заједно са лекарима и војницима и волонтерима како се бори за Србију.

Додао је да је у МУП-у било доста породица где оба члана носе униформу и да су се ипак одлучили да не користе своје право да један члан остане код куће.

"Током епидемије је више од 350.000 људи је прешло наше граничне прелазе, а скоро 130.000 људи се обратили за помоћ око доставе хране и лекове. Такође, обилазили су људе у удаљеним селима и планинама и помагали где је то било нужно. Одговорили смо на 50.000 позива и мејлова, бинули и око 100.000 људи у самоизолацији".

Стефановић је рекао да су наши ватрогасци спасили ове године више од 1.100 људи и угасили преко 11.500 пожара.

Мноштво бројки показује шта су урадили припадници МУП-а током кризе, рекао је Стефановић и истакао да су то људи великог срца.

"Велико хвала лекарима и медицинком особљу. Припадници МУП-а су и поред кризе наставили да одлучно хапсе криминалце и за првих пет месеци запленили су више од три тоне наркотика и сместили иза решетака више од 670 дилера који су покушали да трују нашу децу. Од почетка године учествовали су и у седам међународних акција где је широм света ухаашено 36 људи и заплењено скоро 6 тона дроге. У Србији су разбили 4 организоване криминалне групе и процесуирали су и 269 особа које су разним махинацијама оштетили буџет за око 1,5 милијарде динара".

Стефановић каже да је стопа криминала у Србији у сталном паду и да је прошле године био најмањи број извршених кривичних дела у последњих 25 година.

Према његовим речима, у првих пет месеци ове године за 14 одсто је забележено додатно смањење броја кривичних дела.

"Хвала председниче Вучићу јер сте имали увек слуха за потребе МУП-а и на подршци. Зато можемо да инвестирамо у људе, опрему, објекте и возила. Ове инвестиције су важне за грађане који добијају професионалнију полицију".

Како је навео, набављено је хиљаде нових униформи, 730 патролних, теренских и других возила, четири нова хеликоптера, омогућена два повећања плата, као и градња станова за припаднике МУП-а, изграђени су нови ватрогасни домови, нове станице полицијске и други објекти.

Све то показује колико бринемо за припаднике МУП-а, додао је министар.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија на Духове одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

ГЗС/ Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic policija dan manifestacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.404.692 посета
Тренутно на сајту: 567 посетилац(a)