Еко аграр до краја године исплаћује 35 милиона пољопривредницима 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Еко аграр до краја године исплаћује 35 милиона пољопривредницима
Trenutno na sajtu: 411       |       Podeli:
20.10.2020 | 0 коментар(а)



Чајетина - У предузећу за развој пољопривреде Златиборски Еко аграр у току је расподела

35 милиона динара кроз јавне позиве за улагања пољопривредника за 2020. годину. Нови директор Еко аграра Марко Марић верује да ће са својим искуством бити од користи произвођачима кроз будуће активности предузећа.

Директор Еко аграра Марко Марић каже да ово општинско предузеће несметано функционише. У току је исплата субвенција, која ће по свим захтевима бити реализована до краја године. Из општинског буџета намењено је 35 милиона динара за пољопривреду, а од тога је 18 милиона утрошено за инвестиције у физичку имовину газдинства по 230 захтева, док је за увећање стада из сопственог запата стигло 175 захтева за седам милиона динара. У току је јавни позив за кредитну подршку за шта је намењено два милиона динaра, а до краја године планирани су и јавни позиви за органску производњу и подршку преради на газдинству.

„Финансијска срeдства су распоређена по категоријама, конкурси су на неким местима још увек отвoрени. У сваком случају највише је било инвестиција у физичку имовину, то је механизација, све врсте са неким под-типовима. То је оно што је најактуелније људима и 18 милиона је ове године исплаћено за ту меру,“ каже Марић који на место директора долази као пољопривредни произвођач са великим искуством али и као члан општинског већа за пољопривреду.

„У принципу, мој је план да будем што кориснији пре свега произвођачима, а онда све што је у опису ове позиције, односно овог радног места. Мислим да је добра погодност што сам ја управо из те приче и да неће бити без значаја моје разумевање проблематике,“

С обзиром да постоји могућност погоршања епидемиолошке ситуације у Србији, за пољопривреднике се могу јавити проблеми и са пласманом производа, како се десило минулог пролећа у првом таласу.

„Врло је реална бојазан од тога. Конкретан модел и решење не постоје. Размишљати у том правцу и планирати неку акцију, то је оно што ми сада можемо. Нико од нас не може да зна у којој мери ће то стати, када и на колико,“

Неколико пољопривредних произвођача из општине Чајетина уз подршку Еко аграра почетком септембра је учествовало на Фестивалу добре хране и вина на Савској променади у Београду.

„Добар моменат је био што је епидемија била у опадању. Фестивал је био на отвореном тако да смо имали погодност и са те стране. Што се тиче самог маркетинга, наравно да је то врло битна ставка и учешће на таквим фестивалима доприноси и нашој фирми, и реномеу општине, а пре свега произвођачима који су се за ту прилику нама одазвали и ја им се и овај пут захваљујем,"

Крајем октобра представиће се пројекти и произвођачи којима су одобрена средства из заједничког фонда Еко аграра и фондације Ана и Владе Дивац. Поред осталих послова, до краја 2020. године Еко аграр планира да уложи средства у проширење производног капацитета млекаре Наша Златка у Кривој Реци.

 

Златибор прес / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina eko agrar isplata poljoprivrednici

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.115.673 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)