Чачанка Јована Циврић искористила љубав према сликарству на похабаној обући 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Чачанка Јована Циврић искористила љубав према сликарству на похабаној обући
Trenutno na sajtu: 753       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Људи су везани за обућу. Подсећа их на неки леп догађај, неки излазак,

неку шетњу, први састанак, прву љубав. Девојка из Италије послала ми је папуче своје покојне баке да их рестаурирам јер је на тај начин желела да их сачува од заборава. Дуго сам радила на њима, успела да им вратим сваки детаљ а да им истовремено сачувам рустичност - прича нам Јована о свом не занату у коме један погрешан потез четкицом може све да одведе у неуспех.

Управо је четкица једини њен алат. Остале поправке препушта обућарима. Рестаурација се састоји од фарбања и пажљивог нијансирања обуће.
Обрни окрени, жене су везаније за обућу. Често модели који се износе не могу више да се пронађу, а ето баш су те “ципеле биле најудобније, најелегантније…”
Код мушкараца доминирају спортисти. Њима обућа, каже Јована у шали, “дође као алат и психолошки утиче на концетрацију”.

"Људи се једноставно навикну, осећају угодније. Има ту и психилошког аспекта. Код неких је и ствар сујеверја. Остварили су одређене успехе у тој обући. Али првенствено обућа се воли. Мислим да је то најдоминантњи модни детаљ код човека. Отуда јој се стално враћамо,често ухватим себе да бирам обућу која личи на претходну", каже Јована.Одувек је постојала склоност ка уметношћу, од најраније доби.

"Вероватно сам наследила од мајке она се раније бавила аматерски сликарством, и тако је почело... Онда кад се случајно, једним невиним покушајем споји љубав ка уметности, обући, а при том и перфекционизам добије се добитна комбинација", каже Јована и наглашава да "ципеле/патике које ради углавном су старе, али ради и уникатне моделе на новим патикама...Може се радити на свим материјалима - кожа, скај, платно".

"Од старе обуће добија се наизглед нова обућа.. Исправљају се набори, поновно се фарба специјалним бојама. Код нове обуће долази у први план ваша изражајност, посвећеност чињеници да свету желите да представите како ви видите ствар која вам је донета у серијској производњи. Отуда се рађају уникати", каже наша саговорница.

Иначе, људи најчешће поправљају оне најскупље моделе ципеле док млади доносе углавном патике.Најстарије патике које је Јована рестаурирала су биле из 1992. а ципеле из 1984. године.


ГЗС/Курир

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


jovana obuca stara hobi cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.031.980 посета
Тренутно на сајту: 754 посетилац(a)