Чабаркапа: Не можемо са онима који гасе медије, новинари креирају медијску сцену а не власт 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Чабаркапа: Не можемо са онима који гасе медије, новинари креирају медијску сцену а не власт
Trenutno na sajtu: 376       |       Podeli:
20.01.2018 | 0 коментар(а)



Не може нама власт да креира медијску сцену, то раде новинари. За ово стање које је изузетно тешко



у Србији одговорни смо ми новинари, медијска удружења, погрешне медијске стратегије и закони, због чега нам је преко потребна нова. Социјални дијалог и колективни уговор су медијски Устав, расправа о новој стратегији широм Србије, само су неке од тема на које је председница Синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа говорила гостујући у Новом дану на Н1 телевизији.

Чабаркапа је изјавила да је посета мисије Европске федерације новинара и њеног председника Могенса Блихера Бјерегорда јако важна и да је констатовано да је стање кад је реч о медијима у Србији изузетно тешко.

Колективни уговор је медијски устав

Према њеном мишљењу, не може власт да креира медијску сцену, већ то раде новинари.

"За ово изузетно тешко стање у Србији смо ми одговорни, пре свега новинари. Колико ћемо бити слободни, па не онолико колико нам Вучић или Тадић или било који председник одреде, већ онолико колико смо спремни да се организујемо", сматра она.

Чабаркапа истиче да је "колективни уговор медијски устав".

"Зашто га нема у Србији? Зато јер га не желе наше колеге јер су уплашени за своју позицију - хоће велике плате и да буду уредници, послодавци не дозвољавају синдикат. Нема синдиката, нема колективног уговора, нема наших права", оцењује она.

Глас западне Србије је медиј који ради по европским стандардима

Да је то могуће Чабаркапа је навела пример Гласа западне Србије, за који је рекла да “ради по европским стандардима”.

“Ова кућа је медиј који је после приватизације у западној Србији окупио колеге које су остале без посла, покривају терен од Љига до Пријепоља, имају 15 запослених, просечна плата је 40. 000 динара, измирују све обавезе и њихов директор је спреман да са послодавцима крене у причу о формирању прве послодавачке организације у Србији”, истакла је она и додала да ће управо то бити захтев који ће бити упућен председници Владе Ани Брнабић да се коначно направи политички амбијент за успоствљање социјалног дијалога.

Нема слободних медија без слободних новинара

Она је навела да хоћемо да будемо као запад а тамо разговарају синдикати и послодавци.

,,Ми причамо о том западу али не дамо да се то примени овде, јер наши послодавци пре свега не дозвољавају формирање синдиката ни у оним медијима који критикују власт нити у оним који је бране, не желе да се организују у послодавачку организацију и онда нема социјалног дијалога ни колективног уговора”.

Чабаркапа је додала да је у Вечерњим новостима, где је она председница синдиката, продужен трећи колективни уговор и тврди да није добила ниједну примедбу да је било притисака на новинаре од стране уредника.

"Све приче о слободним медијима без слободних новинара су потпуно празне", наглашава Чабаркапа и додаје да новинари нису нимало солидарни.

“Новинари који нису способни да себе заштите, да одбране лични интегритет, не могу да бране јавни интерес”, казала је Чабаркапа.

Она истиче да се слаже са констатацијом председника Вучића да је "положај новинара тежак, али да ћуте они који имају најмање, а да се највише чују они који имају".

Не можемо са онима који гасе медије

Говорећи о новој медијској стратегији, Чабаркапа наводи да није тачно да струка нема свог представника у радној групи.

“Стално чујемо како су се повукла репрезентативна удружења из радне групе и како представници медија више немају свог представника. Прво не постоје репрезентативна удружења, постоје репрезентативни синдикати и послодавачке организације и релевантна или нерелевантна удружења,” истакла је председница Синдиката новинара Србије.

Она је подсетила да су након приватизације медија многи који су били чланови УНС – а и НУНС – а изашли из ових удружења због неслагања са политиком тих удружења и формирали нова, а то су Професионално удружење новинара (ПРОУНС) које окупља новинаре на локалном нивоу, Удружење медија и медијских радника (УММР) које окупља целу западну Србију, у Војводини постоји Друштво новинара Војводине (ДНВ), али се нигде не чују њихови ставови.

Није тачно да струка нема представника у радној групи

“Сви они заједно са Синдикатом новинара Србије представљају Медијски савез Србије који је бројчано већи од оних који себе називају релевантним и јединим. Дакле ми имамо свог представника у радној групи и то је др Милан Петковић”.

Чабаркапа је нагласила да Медијски савез не можемо да буде заједно са удружењима која траже да се угаси Танјуг, да се држава повуче из Политике и Новости како би и они постали још један таблоид.

,,Нису ту у питању неслагања због личних односа већ различитост политика. Очекујемо да се прихвате наше сугестије и не разумемо стварне разлоге оних који су напустили радну групу, осим да остане постојећа ситуација. Наши предлози су да се успоставе локални и регионални јавни сервиси, да се успостави социјални дијалог, да фирме из оф шор зоне не могу да буду власници медија...", наводи она. и додаје да је то јуче речено Могенсу.

Према њеним речима након завршетка медијске стратегије ићи ће се у јавну расправу.

 

Јавна расправа о новој медијској стратегији у свим градовима Србије

,,Било је предложено да јавна расправа буде одржана у Београду, Новом Саду и Нишу, Могенс је предложио да то буде у свим градовима Србије и ми смо са тим апсолутно сагласни. Ми ћемо као Медијски савез учествовати и инсистирати на томе да медијска стратегија под хитно промени ово стање”.

Стање у медијима последица лоших медијских закона

Председница СИНОС – а је нагласила да регионални и локални јавни сервиси постоје у целој Европи, и да је медијска студија из 2009. године предвиђала постојање од 10 до 15 локалних и регионалних јавних сервиса, медијска стратегија из 2011. која никада није ревидирана предвиђала је шест, али је како је казала јак лоби успео да се то не спроведе и да не уђе у законе.

,,Наши предлози су да постоје локални и регионални јавни сервиси, успостављање социјалног дијалога што је европски стандард, да не могу фирме из оф шор зоне да буду власници медија, претходним законом је то било забрањено, али законом из 2014. је дозвољено. Све ово што се сада догађа је последица медијских закона које треба променити а ми очекујемо и дајемо наше предлоге да се у оквиру нове медијске стратегије то промени”, закључила је председница СИНОС- а Драгана Чабаркапа.

 На следећој страници погледајте   ВИДЕО и гостованје  у јутарнјем програму пДрагане Чабаркапе   http://rs.n1info.com/a358110/Vesti/Vesti/Dragana-Cabarkapa-u-Novom-danu.html

Глас западне Србије

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.272.881 посета
Тренутно на сајту: 376 посетилац(a)