Кафана “Цар Лазар”: Традиционални дух а ново рухо 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Кафана “Цар Лазар”: Традиционални дух а ново рухо
Trenutno na sajtu: 511       |       Podeli:
30.08.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Свако ко је ових дана дошао у најстарију кафану у Чачку, био је сведок промена,
Сваки детаљ је важан, фото: ГЗС

али и врло често учесник у стварању новог амбијента, а опет добро познатог свим Чачанима који су “код цара” долазили заједно са својим очевима и дедовима а касније ту традицију наставили и сами.

Рестаурација кафане “Цар Лазар” ради се под будним оком стручњака из Завода за заштиту споменика јер је овај угоститељски објекат проглашен за споменик културе првог реда, па сходно томе извесно је да ће задржати дух и изглед старе српске кафане.

фото: ГЗС

Према речима менаџера кафане “Цар Лазар” Борка Радовића, највеће промене су већ видљиве и односе се на ентеријер и екстеријер, али се мислило на сваки детаљ.

“Кренули смо од промене прибора, столица, столњака, преко боје зидова, јеловника, а увели смо и нове активности”, каже Радовић. Оно што је посебно занимљиво јесте интеракција са гостима који су све време присутни и својим сугестијама умногоме помажу у формирању изгледа и амбијента.

 Менаџер кафане “Цар Лазар” Борка Радовића, Фото: ГЗС

“Када кажемо промена ентеријера, то значи да је у плану додавање бројних детаља који ће умногоме истаћи аутентичност, односно дух прошлих времена. У плану је и изградња камина који ће у зимском периоду уз чашу вина, квалитетну храну и ’музику на увце’, бити амбијент коме ће ретко ко одолети.

Оно што је претрпело највише промена, а што гости нису у могућности да виде јесте кухињски део, па се сходно томе радило и на промени јеловника који је проширен новим специјалитетима који су такође наишли на позитивне коментаре гостију.

“Најтраженији нови деликатеси јесу гулаш на царски начин, маринирани свињски врат у лепињи, џигерица у лепињи, а када је реч о дезертима гости могу да се засладе кремпитом, колачем са ракијом, колачем са маком, принцес крофнама, палачинкама и баклавом која је била одувек омиљена посластица у нашој кафани”, истиче Радовић.

Он каже да гости “код цара” већ могу да уживају у новим кулинарским специјалитетима, а среда и петак су резервисани за најлепше звуке староградских нота што је већ изазвало позитивне коментаре посетилаца.

За редизајн ентеријера задужена је професорка Марија Лукић, власница студија “Шаби шик дизајн” за коју је рад у најстаријој чачанској кафани велика част али и одговорност.

“Током рестаурације применила сам преко 50 техника, а тек следе нове, јер се ми сада налазимо на половини онога што је замишљено и планирано да се уради. Овде су до сада примењене технике малине, шаби, шаби шик, класичан француски мелине, рад сувом четком. Користили смо искључиво природне материјале, а боје сама састављам и оне су искључиво еколошке”, истиче Лукић.

Према њеним речима кафану ће оплеменити одређени комади старог намештаја, комоде, један алтдојч креденац, сат, чивилуци, урамљене старе фотографије, промениће се и лустери а све ће то дати једну посебну ноту ресторану.

Велика част и одговорност, Марија Лукић ради редизајн најстарије кафане у Чачаку, фото: ГЗС

“Суштина свих ових промена је да се људи осећају лепо и пријатно док су овде и да пре свега осете дух прошлих времена”, закључила је Лукић.

Али ово нису једине промене које се дешавају у УТП “Морава”, тврди маркетинг менаџер Маристела Белић и додаје да се у овом предузећу континуирано ради на унапређеном квалитету услуга, како би задовољили најшире захтеве гостију.

Маркетинг менаџер УТП "Морава" доо Маристела Белић, фото: ГЗС

“Ми смо ове године сезону у бањи Горња Трепча започели са комплетно реновираним рестораном са собама ’Здрављак’, затим смо реновирали смештајни капацитет у хотелу ’Ливаде’ а уредили смо и простор у ресторану ’Плажа’ а тренутно у кафани ’Цар Лазар’ радимо такође уређење ентеријера али иновативне понуде што се тиче саме угоститељске услуге”, истиче Белић и додаје да се осим инвестиционог улагања у објекте, константно ради на унапређивању људских ресурса што чини основу успешног пословања у овој делатности.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak kafana car lazar restauracija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.428.025 посета
Тренутно на сајту: 510 посетилац(a)