„Пауза" за дужнике је готова, крећу веће камате 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
„Пауза" за дужнике је готова, крећу веће камате
Trenutno na sajtu: 781       |       Podeli:
30.06.2020 | 0 коментар(а)



Са 30. јуном завршава се тромесечни мораторијум на отплату кредита, погодност банака коју је искористила велика већина дужника.

Сада ћемо то све платити, питање је само како.

Сви они грађани који су дуговали банкама у Србији, или готово сви, искористили су прилику коју је иницирала Народна банка Србије а оберучке усвојиле банке, и прихватили могућност да им се на три месеца одложи плаћање рата по кредитима, дозвољеном минусу и кредитним картицама које имају, због економске кризе изазване корона кризом.

Дугови, односно ни главница ни камата, нису наплаћивани последњег дана, када је почео да важи мораторијум, до последњег дана јуна. Стиже јул, а с њим и наплата априлске рате.

Али, као што је и речено, те рате неће бити исте као оне пре мораторијума. Пошто се продужило трајање кредита, повећана је и укупна камата за три додата месеца, тако да ће рата сада бити виша.

Последњег дана јуна скида се и камата за популарни "дозвољени минус" направљен у априлу, па ће тако бити и 31. јула (за мај) и 31. августа (за јул).

У Народној банци Србије кажу да су банке обавезне да (без додатних трошкова) обавесте клијенте и доставе им нови план отплате кредита.
Банке ће клијентима редовну камата за период трајања мораторијума приписати главници дуга а затим распоредити на преостали период отплате.

Банке кажу да ће рате бити "незнатно увећане", што у пракси значи зависно од величине кредита може бити неколико стотина динара до неколико хиљада.

Наравно, ово није једина варијанта за коју можете да се одлучите. Клијент који има новца може одмах да плати "прескочене" рате и камату (која је настала за три месеца додатног кредитирања). Када то уради, наставиће да плаћа рате у износу као и досад, и то до оригиналног рока кредита, без "продужетака".

Трећа варијанта је да се плати само камата за три месеца, што би значило да рата остаје као она "пре короне", али да се плаћање кредита продужава за три месеца.

Неке банке нуде могућност и да се камата плати у неколико наредних месеци, а да се не "развлачи" кроз цео остатак отплате кредите.

ГЗС/Мондо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kamata banke

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.416.993 посета
Тренутно на сајту: 782 посетилац(a)