Овако изгледа једна од најпосећенијих туристичких локација у Србији под снегом 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Овако изгледа једна од најпосећенијих туристичких локација у Србији под снегом
Trenutno na sajtu: 427       |       Podeli:
05.12.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Први дани децембра обележени су снежним падавинама широм Србије, забелело се на свим планинским врховима а почетне
Овако изгледа једна од најпосећенијих туристичких локација под снегом, фото: РИНА

слике бљузгавице замениле су идиличне зимске фотографије које само још једном доказују да је на прагу најхладније годишње доба. Зоовинско језеро, због своје лепоте, једна је од најпосећенијих туристичких локација у Србији, а ништа мање лепо није ни кад околна брда прекрије снег.

„Ово је заиста прави драгуљ који из године у годину посећује све више туриста. Иако смо мислили да ће корона утицати на број посетилаца, сезону су у већој мери извукли домаћи туристи. Овде су заиста велике могућности, јер можете у фантастичној природи да уживате кроз шетњу, али и уз вожњу квадова што постаје све популарнији садржај. Тренуто је мало затишје јер је међусезона, али свакако очекујемо велики број гостију током празника и максималну попуњеност капацитета“, рекао је за РИНУ Милош Лазић из Заовина.

Заовинско језеро налази се у јужном делу Таре, разливено је у звездастом облику и смарагдно зелене боје. Поред тог великог, на истом подручју налази се и неколико мањих језера - Крушчица, Спајићи и Липовица. Село Заовине поприлично је распоростањено, са бројним засеоцима и управо у једном од њих чувени Јосиф Паничић поронашао је ендемску врсту - Панчићеву оморику.

Овако изгледа једна од најпосећенијих туристичких локација под снегом, фото: РИНА

"На Заовинама се налази око 50 одсто флоре целе планине Таре. На овом подручју до сада је утврђено присуство око 600 биљних врста, а од укупног броја 55 биљних врста се налази на прелиминарној Црвеној листи флоре Србије. Ту расту биљке попут рунолиста, које су права реткост"“, рекао је Ранко.

Језеро је настало 1980. године изградњом бране на Дрини у селу Зоавине, које је ушушкано на обронцима Таре једно од најживописнијих села у Србији. То је и село у ком се остварило и пророчанство чувених Тарабића који су давно написали да ће "Дрина једног дана потећи узбрдо". Тада је то свима деловало немогуће, али са изградњом бране многе ствари су постале јасније.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Sneg bajina basta zaovine

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.500.494 посета
Тренутно на сајту: 428 посетилац(a)