Василије за живота имао једну жељу, да на вечни починак оде уз звуке трубе 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Василије за живота имао једну жељу, да на вечни починак оде уз звуке трубе
Trenutno na sajtu: 544       |       Podeli:
07.08.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Василије Плавшић (66) из чачанског села Кукићи имао је за живота последњу жељу да на онај свет оде уз звуке трубе

Волео је кажу трубу, музику и боемски живот. Зато је његова недавна сахрана више личила на какво породично весеље, него на спровод до вечне куће. Шта је друго његова породица могла да уради, него да испоштује његову последњу жељу. Сахрана је организована тачно нако како је он тражио - прича Марко Ђоковић из погребног предузећа које је спровело читаву церемонију.

- Породица преминулог је дошла и доставила списак његових жеља. Тражио је да се након обављеног опела са три свештеника, у дворишту њихове куће огласе трубачи, и да његов ковчег кроз село пронесу уз звуке песама које је он волео. Тако су чланови породице, родбина и пријатељи Василијеве посмртне остатке пратили два километра, све до месног гробља у Мршинцима. Трубачи све време нису престајали да свирају. Пошто сам присуствовао сахрани, видео сам и свештенике који су телефонима снимали онај помало необичан призор, међутим касније су ми рекли да ту не виде ништа лоше, јер одлазак на други свет и треба да буде с песмом. Уосталом на опелу и они певају - прича наш саговорник. Он додаје да изненађењу ту није био крај. Василије који је важио за доброг човека и сеоског боема, хтео је да се и у раку спусти уз трубаче и музику. Због тога оркестар на овој необичној тезги није имао предаха, већ је свирао све време док је трајао спровод на сеоском гробљу. У једном тренутку родбина је почела и да наручује песме. Рођаци и пријатељи су мирно и достојанствено стајали, одајући му последњу почаст, да би у једном тренутку један по један почео да прилази музичарима и да их кити новчаницама, вероватно онако како је Василије за живота чинио. Неки од њих су трубачима говорили и које песме да свирају - каже Ђоковић.

Василије је иза себе оставио сина, две ћерке и четворо унучади, који спровели последњу жељу њиховог оца. Ђоковић каже да је он након обавлкјене церемоније сахрањивања отишао погребним возило, али су трубачи остали на гробљу да свирају Василијеве омиљене нумере, које је његов син Владица предочио трубачима.

Необични захтеви


У овом погребном предузећу кажу да им чланови породица преминулих све чешће долазе са необичним захтевима, управо по жељи својих покојника.

Недавно смо имали један други случај да је покојник тражио да се присутни на сахрани дочекују на капији с музичарима, као што је то у Шумадији обичај на свадбама. Чланови акустичног оркестра са хармоникама, гитарама, виолинама... су свирали и певали на капији пуна четири сата дочекујући присутне на сахрани. Преминули је за живота одабрао 50 народних песама, направио списак и са аманетом га оставио наследницима - наводи Ђоковић додајући да месечно имају по неколико организација сахрана са сличним захтевима.

ГЗС/ Информер. рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sahrana truba zehtevi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Radovin

    Sve je to normalno, takav smo narod uz pesmu i muziku se radjamo i idemo na vecni put.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.205.181 посета
    Тренутно на сајту: 544 посетилац(a)