Снег причинио велику штету у малињацима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Снег причинио велику штету у малињацима
Trenutno na sajtu: 466       |       Podeli:
23.04.2017 | 0 коментар(а)



Топола - Влажан снег који је претходних дана падао у селу Војковци код Тополе, однео је скоро целокупан овогодишњи род малине.

Пољопривредник Рајко Станимировић, овакво време у априлу не памти. Под малином има 3.200 садница које су готово страдале јер су израсле доста због претходног лепог времена и сада је снег поломио и спаса нема.

Станимировић каже да су и засади шљиве претрпели оштећења, јер је снег поломио гране. Иста ситуација је и у суседном селу Јарменовци код домаћина Саше Савић који малину гаји на 50 ари.

По његовој процени штете је већа од 40 одсто, али то још није коначна цифра. Обзиром да је малина јако нежна и лако ломљива биљка, снег помешан са кишом умањио је скоро дупло овогодишњи род, јер је у пар наврата доста падао.

Савић гаји и шљиву, али штета од мраза још није видљива, међутим има поломљених грана. И око 240 стабла крушке у његовом воћњаку је претрпело оштећења. Купину гаји на 20 ари и за сада она је ову хладноћу
можда најбоље поднела.

Произвођачи су јако разочарани и кажу да држава мора преузети бригу о воћарима у оваквим ситуацијама.

Савић истиче да од осигуравајућих друштава нема вајде, јер они осигуравају само на град и мраз, снег нико не спомиње, а управо је он све ово изазвао. Он сматра да би требало груписати све као осигурање од временских непогода па како се где задеси, а не да се огради само на једно као да ми можемо знати унапред шта нас чека.

Они спас у оваквим ситуацијама виде једино у покривању мрежом, али под условом да кредити буду повољнији да би то себи могли да приуште у супротном принуђени су да зависе од временских услова и да свој уложени новац у скупу производњу изгубе на овакав начин.

ГЗС/М. Лазаревић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.396.018 посета
Тренутно на сајту: 466 посетилац(a)