Еколошка свест Пријепољаца на ниском нивоу, важна едукација најмлађих у вртићима и школама али и у породици 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Еколошка свест Пријепољаца на ниском нивоу, важна едукација најмлађих у вртићима и школама али и у породици
Trenutno na sajtu: 434       |       Podeli:
08.12.2021 | 3 коментар(а)



Пријепоље – Лоше навике и ниска еколошка свест довела је до стварања бројних дивљих
Успешно чишћење дивљих депонија у Пријепољу - фото:ГЗС

депонија на територији општине Пријепоље и скоро да нeма разлике између сеоског и градског подручја.

„Сасвим сам сигурна да је појава дивљих депонија последица наших лоших навика, већина посеже за тим да отпад из својих домаћинстава баци у поток, поред речних обала, саобраћајница и слично, самим тим неопходно је кренути са што већим обимом едукације становништва, али са друге стране мора да се успостави систем управљања отпадом. Оно што је такође неопходно јесте да се уради локални акциони план управљања отпадом који би могао да буде и регионалног карактера, како бисмо унапредили и регулисали сам систем”, казала је чланица општинског већа Душка Бајић.

 

Душка Бајић, члан општинског већа - фото: ГЗС

Она каже да грађани као оправдање за непрописно одлагање отпада кажу да нису довољно информисани.

„Можда и та комуникација или појачана информација кроз медије буде учесталија и интензивнија како би грађани били информисанији, али морају и они сами подизати свест о заштити животне средине”, истакла је Бајић.

Она је нагласила да када је реч о едукацији, важно је да се крене од најмлађих, пре свега у породици а затим и у вртићима и школама.

 „Што се тиче едукације младих свакако да пратимо сва могућа суфинансирања тог едукативног дела и планирамо да направимо бројне радионице и имамо већ и идеју и план како би то спровели, али смо тренутно у потрази за донаторима и суфинансијерима.  Мислим ипак да је најважније васпитање које ми носимо из куће и да сви ми који смо родитељи треба да свакодневно причамо нашој деци колико је штетно бацати отпад у природу, колико то штети нашем здрављу а након тога да се то темељније деци представља и у вртићима и у школама. Имамо у плану да помогнемо неким школама да пронађу средства да се напараве еко учионице, еко радионице и едукација деце школског узраста”, нагласила је чланица пријепољског Еко тима Драгана Вараклић.

 Драгана Вараклић, члан Еко тима општине Пријепоље, фото: ГЗС

И директор ЈКП „Лим”  Џевад Бегановић сагласан је да се лоше навике морају мењати као и да сви заједно свим расположивим средствима морају утицати на свест грађана.

 

Директор ЈКП „Лим” Џевад Бегановић, фото: ГЗС

„Оно што је за нас поражавајуће јесте кад очистимо дивљу депонију и дођемо за 10 дана поново на ту локацију затекнемо поново смеће и то нас ужасно деморалише, мора се наћи начин да се стане на пут том неодговорном понашању одређеног броја људи”, закључио је Бегановић.

 

Глас западне Србије

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje smece deponije edukacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • Goran

    Kakva neodgovorna izjava...a prijepoljci za vreme stare juge tri puta najčistiji grad.Političari preispitajte svoj rad i svoju higjenu.
  • Dragana

    Nije samo neodgovorno ponašanje građana, nego i opštinske vlasti. Zašto ne odrede i zagrade reciklažna ostrva gde će se odlagati otpad ( pogotovu kabasti otpad ) ? Narod ih je birao da rade u interesu naroda, a ne da svoje propuste prebacuju na građane.
  • Ch

    Dobro ste skontali



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.454.007 посета
    Тренутно на сајту: 434 посетилац(a)