„Моравац” на виолини од авиона 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
„Моравац” на виолини од авиона
Trenutno na sajtu: 732       |       Podeli:
17.06.2019 | 0 коментар(а)



Кнић/Бумбарево Брдо – Ратко Милић (56) је ономад на металној виолини развезао српско колце, па све госте

у „Гружанским дворима” на Бумбаревом Брду опчинио свирком и причом како је његов инструмент настао. То је, у локалу Слободана Бетулића Бетуле, била једна од аудиција за први Сабор виолиниста Србије који ће се од 16. до 18. августа одржати у Прањанима под Сувобором.

- Виолина коју држим направљена је 1955. године, рукама човека који никада није свирао овај инструмент. Начињена је од америчког авиона који је оборен 1943. године у ивањичком крају, пао је негде на Јавор. Пилот је искочио и жив пао у сјенички део, где су га мештани убили. Сјеница је бомбардована и сравњена са земљом због тог авиона - прича Милић, а објављује „Политика” у штампаном издању.

Аероплан „луфтвафеа” срушио се недалеко од куће Мирослава Р. Јовановића, земљоделца из Опаљеника, и самоуком мајстору, земљоделцу, одмах дао предлог шта да ради:

- Он је од авионских делова правио разне ствари, рецимо табакере за дуван којих и данас има на стотине. Давао је волове ономе који успе да отвори његову табакеру, док је он то успевао са два прста. Тајна је била у томе што је потребан притисак, истовремени, на две различите тачке табакере.

Милић је, иначе, шумарски техничар који се сада бави и обрадом камена у Трбушанима код Чачка, и описује како је настала виолина коју данас са поносом свира:

- Мирослав није успео из једног дела да је направи, на њој је преко 300 нитни, једном сам бројао. Са једне стране су бакарне, са друге месингане. Веома је интересантан и његов потпис на њој. Он се бавио и описмењавањем других, моја мајка има 87 година и од њега је научила слова. Ниједан папир који је нашао није бацио да га није прочитао, кад људи завију храну и крену за стоком па одбаце завијутак, он га узме да прочита. Кажу да је виолину правио три године, и све је крио шта ради када неко дође у кућу, да му се људи не би смејали.

Учени су касније мерили инструмент из Опаљеника:

- Димензије су подударне и са леве и са десне стране, што је врхунско мајсторство с обзиром да творац никада није свирао виолину. Постојало је и гудало, али му се изгубио траг.

Иначе, зналци поручују да се врхунске виолине праве са горњом плочом од смреке а доњом од јавора, док је најбоље гудало из Пернамбука (Бразил).

ГЗС / Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.062.767 посета
Тренутно на сајту: 733 посетилац(a)