Моравица десетковала овогодишњи род малине у Ариљу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Моравица десетковала овогодишњи род малине у Ариљу
Trenutno na sajtu: 813       |       Podeli:
29.06.2020 | 0 коментар(а)



Ариље – Поплаве су опустошиле малињаке у престоницама црвеног злата, а према првим проценама у Ариљу је уништено око 60 одсто засада.
Фото: РИНА

У воћњацима вода је и даље скоро до колена, али ни то није спречило вредне малинаре да обују гумене чизме и оберу оно што могу.

„Два брања смо имали до сад, квалитет је био изузетан, а шта ће сада бити после оволике кише и воде, то нико не зна. По свему судећи ове временске непогоде обраће малине пре нас. Ми не одустајемо, у врсти смо и по овим тешким условима, да спасимо колико можемо“, изјавио је за РИНУ, Љубиша Иличић, из ариљског села Рашкова Бара.

Већина воћара своје засаде осигурала је од града, али не и од поплава, јер оне нису  честа појава у овом брдовитом крају Србије.

„За својих 67 година, ја ово нисам доживео, овакве поплаве. Било је ту града, јаких мразева, па чак и снега, али оваква водена стихија до сада није опустошила малињаке. Набујала Моравицa однела је тоне најквалитетније српске малине“, рекао је воћар Александар Николић.

Кише које су протеклих дана падале у главним малинарским производним подручјима додатно су оштетиле стање у засадима, а у зависности од трајања поплавног таласа сигурно ће доћи до појаве болести и штеточина.

“Са престанком падавина и преласком на сушни период доћи ће до интензивније појаве сушења у родним засадима. Оно што произвођачи морају да знају је да у таквим ситуацијама постоје средства и препарати који се могу користити за поправљање иначе лошег стања у малињацима, не смеју посезати за недозвољеним препаратима без обзира на смањен род и принос који се очекује ове године”, нагласио је Лепосавић.

Према његовим речима земље које су наши традиционални купци вршиће интензивне контроле малине и купине али и другог воћа произведеног у Србији.

 “Најлошије стање је у равничарским пределима западне Србије, док је у вишим пределима и нагнутим теренима, који се препоручују за производњу малине, штете и нису толико велике”, оценио је др Лепосавић.

Он  је истакао да би произвођачи осим примене дозвољених средстaва и препарата, требало да приступе одводњавању и омогућавању дотока ваздуха у зону кореновог система, преноси агенција РИНА.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


maline Arilje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.057.878 посета
Тренутно на сајту: 814 посетилац(a)