Сопотница дража од Београда 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji             

 
Сопотница дража од Београда
Trenutno na sajtu: 505       |       Podeli:
14.09.2020 | 0 коментар(а)



Пријепоље – Тридесетосмогодишњи ветеринар Александар, живот у Београду заменио је пре четири године за живот у Сопотници,

учинивши пуно на оплемењивању расног састава стоке у овом подјадовничком селу крај Пријепоља, али и повећању сточног фонда.
И сам се, на закупљеном имању, брине о седамдесетак сјеничких оваца.

Од првог јагњења у којем је учествовао још као средњошколац на распусту у Сопотници, Александар води евиденцију о овцама, зна им имена и прати животни циклус.

Од како се преселио из Београда, као ветеринар, води евиденцију и о сваком сопотничком грлу и стаду, која су све бројнија, захваљујући њему, кажу мештани, објавио је РТС.

„Ако то газда не запише, код њега има, значи кад је крава оплођена, кад отељена, све, све, све…Он како је дош’о, све је кренуло овде како треба”, каже Љубиша Тмушић.
Драгана Јањушевић каже да је ветеринар за њих ту у свако доба. “Повећали смо бројно стање стоке, што оваца, што крава, повећали млечност, побољшали квалитет меса, свега”, прича Драгана.

То је само мали дуг радости одрастању уз тетку крај сопотничких водопада, каже Александар.

„Мени је било битно прво да оплеменим расни састав стоке, да народ не продаје стоку због малих проблема, кад стока оде на клање. То је мени био циљ да се задржи што више грла, а да убацимо квалитетне бикове, немачке, аустријске, који ће на овом терену дати добре резултате”, каже Александар.

Кључно је да не дође до укрштања у сродству, додаје Александар, због чега се и прате сви параметри једног грла генерацијама уназад, едукујући сточаре док примењује највише стандарде у узгоју оваца на својој фарми.

„Мени јесте план и жеља, и надам се да ће се то и десити и да ћу направити нову расу која ће се звати сопотничка овца”, наводи Александар.

То је дуг и скуп пут, од кога неће одустати, каже Александар. Мештани који су дуго били без ветеринара у селу, цене спремност да притекне у помоћ у свако доба дана и ноћи.

„Нека је два, три сата, он дође…Ако неће на пример да зове газду, он улази сам и осемењава и тако”, каже Бисера Тмушић. Ето предности суседа ветеринара, које су раније чекали да дођу из Пријепоља.

ГЗС/РТС/ ПП Медиа




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


sopotnica beograd selo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.393.900 посета
Тренутно на сајту: 506 посетилац(a)