На кафани, у којој су седели Тито и Дража, данас стоји катанац 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
На кафани, у којој су седели Тито и Дража, данас стоји катанац
Trenutno na sajtu: 468       |       Podeli:
16.09.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац, Брајићи – Кафана на Равној Гори у селу Брајићи била је место где су два љута ривала Јосип Броз Тито и Дража Михајловић



седели заједно за кафанским столом и очи у очи разговарали о судбини српског народа. И док поједини историчари тврде да је управо Тито Дражи дошао главе, Михајловић није дао да вођи партизана на четничкој територији зафали - ни длака!

Кафана није одолела зубу времена

„Верне Дражине присталице нису се либиле да Титу направе проблем. Међу њима, како се прича, предњачио је такозвани Кинез, мали, здепасти човек, али јак као бик, који је, како су ми пренели стари, рекао `ја свој живот дајем за краља и отаџбину, и на само једну твоју реч ђенерале Дражо, лишићу Тита живота`, а Дража му је на то одговорио да је Титу и његовој свити обећао да им неће фалити ни длака са главе и тако је и било”, рекао је Радомир Петровић из Брајића који је те давне 1941. године био четверогодишњак, али се врло добро сећа Титовог доласка.

Радомир Петровић имао је четири године кад је Тито стигао на Равну Гору

,,Сећам се доласка Броза и коњице, титовке и звезде на челу и коњаника који су носили кратка наоружања преко рамена.То је била цела свита која је стигла на Равну Гору. Ушли су у кафану и цео састанак одигран је иза затворених врата под велом тајне”, присећа се Радомир.

Кафана у којој су Тито и Дража састанчили, остала је аутентична и својеврсан је споменик културе. Данас је затворена, а за власнике је много више од материјалне вредности.

Светозар Бајић из Теочина, наследник је овог историјског објекта и код њега су кључ и катанац, али спреман је уколико неко жели да ради да му је уступи, али о продаји иако је имао доста понуда – не размишља.

Светозар Бајић борио се за кафану 40 година

,,Ову кафану су отворили моји преци. Те 1941. године, кад су се Дража и Тито срели у њој, држали су је моји родитељи. Изгубили смо је у процесу национализације 1957.године. Ја сам се пуних 40 година борио да је вратим и успео сам. Кафану не бих продао ни за какве паре, јер то је моја дедовина, али уколико би неко желео да оживи ово место, могућ је договор”, каже Бајић који је јуче искористио посету председника Александра Вучића и замолио за помоћ.

„Санирали смо шта смо могли, али кров прокишњава и ја више нисам у могућности да радиим на њеној санацији”, рекао је Светозар, а председник је обећао помоћ.

За овим кафанским столом преговарали су Дража и Тито

„Помоћи вам да реновирате кафану, али само под једним условом – да се не мења власник”, казао је Вучић.

У историјским списима се наводи да је састанак у кафани Бајића на Равној Гори, био последњи Титов позив Дражи Михајловићу, да обједине све снаге у борби против окупатора и крену у заједнички поход. Уместо прихватања овог позива, како је написано, Дража Михајловић је неколико дана после састанка, издао наређење четничким одредима за напад на Врховни штаб и партизанске одреде у западној Србији.

РИНА

Иначе, ГЗС још пре годину дана радио је причу на ову тему.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.396.036 посета
Тренутно на сајту: 469 посетилац(a)