Књижне инсталације за Е-генерације 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Књижне инсталације за Е-генерације
Trenutno na sajtu: 451       |       Podeli:
23.01.2017 | 0 коментар(а)



На питање како тинејџерима, најзахтевнијој категорији потенцијалних корисника библиотеке, приближити књигу и читање одговор је дала Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”

кроз пројекат „Књижне инсталације за Е-генерације”. Развој и широка доступност техничких уређаја почетком 21. века утицали су на одрастање читавих генерација младих, па се у складу са тим у чачанској Библиотеци јавила идеја да тинејџерима треба понудити могућност да путем средства комуникације које најчешће користе открију нове књижевне садржаје.
Употреба паметних телефона којим се скенирање, линковање, шеровање, лајковање и коментарисање на интернету подразумева, наметнула се као примарна и логична форма коју треба задржати. Оно што је Библиотека требало да уради је да постави нове садржаје у виду кратких видео-записа (трејлера) у виртуелни простор, до којих би се долазило скенирањем QР кода на својеврсним „књижним инсталацијама“ тј. осветљеним витринама модерног дизајна у којима се налази препоручена књига.

Фото: Градска библиотека Чачак
Активности на овом иновативном пројекту за младе Библиотека је започела у другој половини 2016. године када су одабрани наслови романа за препоруку (од романа до стручних публикација које нису део обавезне лектире), контактирани издавачи и набављене изложбене витрине. Чачански библиотекари показали су максималну креативност и ширину пишући приказе књига (Оливера Недељковић, Даница Оташевић и Исидора Ђоловић), кратке сценарије (Оливера Недељковић), музику за трејлере (Мирко Дрманац) или пак тумачећи улоге (Дубравка Илић). Трејлере су снимали Мики Златић и Јован Живковић, монтажу је урадио Љубиша Ћирковић, а организацију и координацију активности Марија Радуловић.

Уз активно учешће младих у реализацији пројекта (чланови новоформираног Клуба креативаца Теен Спирит при Библиотеци, ученици чачанске Гимназије и чланови београдске Мреже Б.О.О.К. коју води Александар Губаш), у снимању трејлера су учествовали ловац Зоран Поледица, члан Ловачког удружења „Радиша Поштић из Мрчајеваца, Ивана Суботић, новинарка ТВ Телемарк, и пас Маги.

Фото: Градска библиотека Чачак

„Књижне инсталације за Е-генерације“  је пројекат који подстиче истраживачки рад и креативно мишљење, а намењен је ученицима средњих школа, студентима, љубитељима књиге, али и свим грађанима Чачка за које је „ један део услуга дислоциран, тј. стављен у виртуелни простор интернета“ како је рекао евалуатор и директор Библиотеке, др Богдан Трифуновић на недавно одржаној конференцији за медије.Снимљени трејлери за књиге Дођи на једно чудно место, Илустровани рокенрол водич, Траговима мога пса, Ловац у житу, Сјај звезда на плафону и Мамин дневник могу се видети на сајту хттп://www.цацак-дис.рс/егенерације/ као и на Yоутубе каналу.
Први круг локација на којима ће „инсталације“ моћи да се виде су прометна омладинска месте: Гимназија, Саветовалиште за младе Дома здравља, Омладински клуб Канцеларије за младе и Прехрамбено-угоститељска школа.
Пројекат је суфинансирало Министарство културе и информисања са 455.000 динара.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.496.992 посета
Тренутно на сајту: 452 посетилац(a)