Предавање др Дејана Радичевића - Нова открића у средњовековној археологији Србије 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Предавање др Дејана Радичевића - Нова открића у средњовековној археологији Србије
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
14.09.2021 | 1 коментар(а)



Чачак - Удружење Ирмос организовало је предавање др Дејана Радичевића (Чачак, 1970)

доцента Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду, где држи наставу из средњовековне археологије. Истраживачка интересовања су му усмерена на националну археологију средњег века. Током последње деценије руководи археолошким истраживањима у Малом Зворнику, на Руднику и у селу Бањи недалеко од Аранђеловца. Ради о налазиштима која су по свом карактеру и хронолошком одређењу различита, али свако од њих отвара важна питања и показује како археологија на најбољи начин попуњава белине у проучавању наше средњовековне прошлости, условљене недостаком писаних извора.

У Малом Зворнику се истражују остаци српског утврђења оквирно датованог у раздобље 9-10. век. Такве тврђаве раније нису биле познате у том делу раносредњовековне српске државе и сведоче о њеном устројству и снази. На Руднику се истражују остаци средњовековног трга који се у 14-15. веку развио у једном од најважнијих рударских и трговачких центара средњовековне Србије. Откриће средњовековне цркве из 14. века у селу Бањи недалеко од Аранђеловца, представља једно од највећих изненађења последњих година. Црква је грађена у архитектонском стилу који је карактеристичан за простор јужније области (Косово и Метохија, Македонија). Није познато ко је и с каквом намером саградио ову цркву. Монументалношћу је много ближа владарским задужбинама тог времена, него и највећим властеоским црквама.

Предавање ће бити одржано у среду 15. септембра са почетком у 19 часова, у просторијама Старт ап центра у Дому културе (бивше позајмно одељење Библиотеке за одрасле), уз поштовање свих епидемиолошких препорука.

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • LISANIN

    Pozdrav za gospodina Radicevica na angazovanju u ovim arheoloskim lokalitetima. Moje pitanje se odnosi na arheolosko nalaziste Liska cava u opstini Lucani. Kada ce biti nastavljeno istrazivanje



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.505.463 посета
    Тренутно на сајту: 397 посетилац(a)