Мистерија смрти породиље. Из извештаја се назиру два могућа разлога, али не и ко је од лекара погрешио 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мистерија смрти породиље. Из извештаја се назиру два могућа разлога, али не и ко је од лекара погрешио
Trenutno na sajtu: 334       |       Podeli:
20.05.2018 | 0 коментар(а)



Прибој - Касно откривање болести, самим тим и закаснело упућивање на даље лечење, могли би да буду узроци смрти породиље Биљане Словић (31)

 из Прибоја 3. марта ове године, али се и даље чека да се то и званично потврди.

На ово упућују извештаји о њеном лечењу у три установе – Опште болнице Прибој где се породила и лежала 25 дана, Опште болнице Ужице у коју је из Прибоја пребачена на додатне прегледе, и Клиничког центра Србије где је и преминула, али и незваничне информације о налазима комисија Министарства здравља који још нису достављени Здравственом центру Ужице.

"Негде се каснило"

- Сумња се да се негде каснило, односно да дијагноза није успостављена на време, где - коначну реч даће комисија Министарства - каже извор "Блица" упућен у овај случај.

У прибојском породилишту Биљана Словић је 1. јануара, царским резом, на свет донела дечака, а порођај је прошао у најбољем реду. Четири дана касније добила је температуру која ју је пратила до смрти.

У завршној дијагнози у отпусној листи из прибојске болнице, у коју је "Блиц" имао увид, заведен је опис порођаја, подаци о инфекцији ране, температури и постпорођајној анемији, али не и емболија плућа и сепса који су касније установљени.

Иако је Биљана Словић 25. јануара упућена у у ужичку болницу, где је одмах и задржана што потврђују документа из ове установе, у отпусној листи из Прибоја пише да је она у Ужице пребачена 26. јануара, односно дан касније.

"Проћи ће"

- Прибојски гинеколози су њу у Ужице 25. јануара послали само на додатне прегледе, не и да лежи, и то после наших вишедневних молби да то учине. Рекли су, парафразираћу, "хајде, упутићемо је да видимо шта је, али јој није ништа". Доктори у Ужицу су одмах схватили да је ђаво однео шалу и оставили је на лечењу. Зато је отпусна листа издата дан касније и мени то довољно говори о посвећености лекара у Прибоју. Константно се жалила на бол у плућима, али они на то нису реаговали, већ су нам само уверавали да је температура узрок инфекције ране и да је питање дана када ће проћи. Ни сам више не знам колико сам их пута молио да је упуте у Ужице - каже за "Блиц" Миланко Грозданић, отац покојне Биљане.

Могући узроци

Одмах по пријему у Општу болницу Ужице, на прегледу скенером утврђено је да је оболела од емболије плућа због чега је збринута на коронарном одељењу, а после даљих прегледа се јавила и сумња на сепсу због чега је 30. јануара као хитан случај прослеђена у ГАК у Вишеградској.

- По пријему у Београд потврђена јој је и сепса. Одмах су је отворили и очистили, уз коментар да је "прилично запуштена". После операције више лекара ГАК-а ми је рекло: „Плашимо се да је касно. Ово није први пут да колеге из Прибоја упропасте породиље и пошаљу је нама“ – каже Миланко Грозданић.

Нису успели да је спасу

Више од месец дана лекари КЦС-а водили су битку за живот Биљане Словић, али нису успели да је спасу.

Неколико дана после Биљанине смрти, њен отац јавно је дигао глас тражећи да се утврди истина о смрти његове ћерке. Убрзо је Здравствени центар Ужице оформио комисију која је требало да утврди да ли су постојали процедурални пропусти у њеном лечењу.

Шта се у извештају наводи још увек је непознато, а ЗЦ Ужице "Блицу" није о овоме одговорио ни после више од месец дана од када смо се позвали на Закон о доступности информација од јавног значаја.

У међувремену комисија Министарства здравља урадила је и спољашњи надзор о коме извештај није достављен Ужицу, где су за сада стигле само незваничне информације о кашњењу у дијагностиковању болести. Извештај из Министарства чека и Основно јавно Тужилаштво у Пријепољу пред којим се води предистражни поступак у случају смрти Биљане Словић.

ГЗС/ Блиц, Владимир Лојаница




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.478.993 посета
Тренутно на сајту: 335 посетилац(a)