Угљанин поново о отцепљењу: Међународна заједница трајно да реши статус Санџака и Бошњака 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Угљанин поново о отцепљењу: Међународна заједница трајно да реши статус Санџака и Бошњака
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
19.08.2017 | 0 коментар(а)



Бошњачко национално веће Сулејмана Угљанина обележило је данас у Новом Пазару 100 година

"сјеничке декларације", којом је тражено отцепљење Санџака од Србије, а Угљанин је затражио помоћ међународне заједнице у решавању "трајног статуса Санџака и статуса Бошњака у Санџаку".

"Сјеничка декларација" настала је 1917. године током окупације Србије, када су градоначелници и председници 12 санџацких општина усвојили документ којим се од Аустроугарске тражило да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини.

- Позивам Европску унију, Уједињене нације, ОЕБС да нађу начин да омогуће бошњачком народу, који је аутохтон народ у Санџаку, који има све атрибуте народа, има своју културу, језик, веру и који је био јединственог националног корпуса са бошњацима у Босни и Херцеговини да будемо што би рекли тај неки "језичак на ваги" у том мирном решењу југословенске кризе и Европског пута Србије - рекао је данас Угљанин.

Скупу су присуствовали реис-ул-улема Ријасета исламске заједнице у Србији Сеад Насуфовић, представници локалних самоуправа, као и посланици листе Муамера Зукорлића.

- Ми као мали народ национално свестан, политички зрео и добро организован хоћемо да тражимо начин како да решимо статус Санџака и Бошњака - рекао је Угљанин.

Од међународне заједнице очекује да помогне по питању "трајног решења статуса Санџака и статуса Бошњака као народа који је аутохтон у Санџаку, а моментално чини бројчану мањину и у Србији и у Црној Гори", а то је зато што, како је истакао Угљанин, "етнички био убијан, протериван, прогањан".

- Европски мислимо, европски живимо, европски радимо и активно смо укључени у све европске и евроатланске интеграције - каже председник БНВ и наводи да су Бошњаци и у Црној Гори предвођени Мирсадом Џудзевићем дали пуни допринос европским и евроатланским интеграцијама те земље.

- Зато ми са пуним правом и очекујемо да нам се помогне и у Србији да се омогући да Бошњаци добију своја права и своје тло под ногама - рекао је Угљанин.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.765.508 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)