Тодоровић: Чачак ће бити центар не само Моравичког округа, већ читавог региона, за три године урађено много, али увек може више  


Тодоровић: Чачак ће бити центар не само Моравичког округа, већ читавог региона, за три године урађено много, али увек може више
24.06.2019 21:29 | 0 коментар(а)Чачак - Поводом три године преузимања одговорности за вршење функције власти у граду
Сумирање резултата у протекле три године, фото: ГЗС

Чачку, градоначелник Тодоровић са сарадницима данас је сумирао досадашње резултате као и шта је у плану да се уради до краја календарске године. 
 
"Почели смо током јула и августа 2016. године са уређењем простора испред градске управе, преко фасада свих околних зграда и саме зграде Градске управе. Наставили смо уређењем Римског трга и крака ка Пиварској улици са жељом да пре свега уредимо центар града а онда да идемо на остале локалитете", казао је градоначелник.
 
Он је истакао да је приоритет ове власти оживљавање привреде, отварање фабрика, запошљавање кроз разне активне мере. 
 
"Оно што смо желели и успели да остваримо јесте да се наше домаће компаније развијају и да им обезбедимо могућност да могу да проширују своје капацитете, кроз инфраструктуру која је недостајала и то чинимо заједно уз подршку Владе."
 
Тодоровић је нагласио да је аеродром Морава који треба да се отвори 28. јуна, велики је потенцијал за даљи развој града Чачка.
 
"Оно на шта смо сви поносни јесу две велике индустриске зоне у Коњевићима и Прељини. Држава је уложила много новца у индустријску зону у Прељини где Форверк и Елдизи већ завршавају свој објекат. Виланд Електрик је нашао своје место у старој индустријској зони Цер која се такође развија а веома брзо, надам се најкасније до јесени очекујемо да и домаћи привредници уђу у Зону у Коњевићима на око 110 хектара комплетно опремљених, као што то имају страни инвеститори. Очекујемо долазак нових страних инвеститора као што су Пашал и Уникал.  Незапослених лица на евиденцији НСЗ било је 10 480 када смо ми преузели одговорност за вршење валасти, по последњим подацима сада их је 6837. Просечна зарада је још увек ниска и ја апелујем на послодавце да нето зарада буде што виша.", поручује Тодоровић.
 
Према његовим речима доста пажње и новца опредељено је за здравствене установе, од реконструкције породилишта, а потом у сарадњи са министрством здравља и отварање најсавременије ангио сале, која је прошле године надмашила сва очекивања. 
 
У пројекат реконструкције Опште болнице уложено је осам милиона динара, очекујемо позитиван одговор од Канцеларије за управљање јавним улагањима како би у прву фазу ушли већ ове године. Такође урађен је пројекат и план за здравствени центар у Љубићу.
 
 
Тодоровић је рекао да је доста инвестирано у предшколске установе, а да је посебна пажња посвећена школству.
 
"Комплетна реконструкција вртића  ’Полетарац’, настављамо са ’Колибријем’, а дечије одмаралиште ’Овчар’ у Улцињу засијало је пуним сјајем прошле године. Ове године раде се додатни садржаји, а то је реконструкција павиљона, али и спортских терена. Такође ту су нове инвестиције у школство,  и образовање. Оно што је најлепше и на шта сам посебно поносан јесте отварање фискултурне сале за потребе установе ’Зрачак’ и школе ’1. новембар’ после годину ипо дана од почетка градње, а пре тога скоро годину дана рађена је  документација, апликације код министарства, то је заиста за мене био најсрећнији дан у ове прве три године  нашег мандата", тврди први човек града на Морави.
 
Тодоровић истиче да је у сарадњи са Владом РС дошло до почетка градње фискултурних сала у Бресници и Доњој Трепчи са жељом да и основна школа у Трнави такође добије салу и да су на добром путу да до краја следеће године то буде реализовано. 
 
"У реконструкцију ОШ ’Степа Степанови’ утрошено је 11 милиона динара што је обезбеђене углавном из донације Владе Јапана. 
 
"Радили смо доста и на осталим школама, а очекујемо да ће ускоро почети радови на комплетној реконструкцији ОШ ’Ратко Митровић’ за коју је из Канцеларије за јавна улагања опредељено око милион евра".
 
Тодоровић је нагласио да је заједно са државом уложено доста новца у уређење водотокова другог и првог реда. 
 
"Велики новац је инвестиран и у Чемерницу, Ботуњу, Западну Мораву, ЕПС, је у Овчар бању уложио око 53 милиона динара. Урађен је заштитни бедем код хале Борац, што је веома важно за град али и за саму халу, која је након 50 година озакоњена. Тодоровић је казао да је у току поступак добијања грађевинске дозволе а веома брзо очекује се и почетак реконструкције комплетне Борчеве хале.
 
 
Када је реч о култури и спорт градоначелник каже да су и ту направљени значајни помаци.
 
"Подигли смо степеницу покушавајући да из градског буџета инвестирамо у спорт и што више у културу, да имамо обиље културних дешавања,  да поред оних традиционалних, већ доказаних манифестација као што су ’Златни појас Чачка’, ’Карусел’, ’Дани урбане културе’, да подигнемо ’Причу’, незаборављајући наравно на народну музику. Посебно на шта смо фокусирани јесте класична музика у новом амбијенту на отвореном. Имали смо част да угостимо Немању Радуловића, Јадранку Јовановић и сада по други пут поново имамо прилику да слушамо Немању Радуловића и наставићемо тим темпом", истиче градоначелник.
 
"Оно на шта смо веома поносни јесте да смо у веома брзом року ставили у функцију зграду библиотеке која је по нама најлепша и највећа у Србији. Настављамо даље, на том потезу и већ је потписан уговор у вредности од 21 милион динара око Пеливана и Халк банке, у питању је 2200 квадрата у најужем градском језгру. Желимо да и тај локалитет вратимо у функцију".  
 
Значајан новац кроз пројекат добијен је за изградњу депоа у Међуисторијском архиву и музеју. Доста новца издвојено је за верске објекте, али и за инфраструктуру за манастире Стјеник, Вазнесење и Благовештење. 
 
Велики уметници нашли су се у одбору за узградњу споменика кнезу Страцимиру, расписан је јавни конкурс и чије решење по мишљењу стручне комисије буде најбоље биће примењено, а споменик ће заузети место на градском тргу које му и припада.   
Тодоровић је казао да се у јулу месецу очекује почетак реализације велике инвестиције вредне нешто мање од 70 милиона динара у комплетну реконструкцију атлетске стазе као и реконструкција бедема са градске стране. 
 
Што се тиче екологије градоначелник је подсетио да је један од првих урађених пројеката гасна котларница ’Просвета" у жељи да центар града буде еколошки чист. 
 
"Ове године инвестирамо и у гасну котларницу у ОШ ’Вук Караџић’ и Техничкој и Музичкој школи а у плану је да и наши факултети сви буду на гасној котларници".
 
Изграђено је 16 рециклажних платоа, а планирано је још осам на сеоском подручју.
 
Пуно тога је, каже градоначелник урађено и на саобраћајницама.
 
 
"Оно што је највеће и најкапиталније су улице Александра Савића, Радована Јовановића, Браће Ковачевића, Црвене армије итд.. Оно што су заиста капитални пројекти и на њима радимо скоро три године јесу Врнчани. Око милион евра заједно са Владом РС уложено је са жељом да отворимо Каблар као велики туристички потенцијал и уопште Овчар бању за могућност доласка великих аутобуса, туристичких група."
 
Тодоровић тврди да нису заборављене ни оне такозване спорне саобраћајнице као што су Балканска, Маакедонска, Златиборска улица у којима су још увек азбестно - цементне цеви и да се већ ове године креже у замену у Балканској улици уз помоћ министарства привреде, а затим ће се радити и у осталим улицама.  
 
"Аутопут Чачак - Београд који би требало до краја године да се стави у саобраћај, наставак аутопута ка Пожеги, а током лета очекује нас почетак изградње аутопута Прељина - Појате који спаја Коридоре 10 и 11 и на тај начин уз аеродром у Лађевцима Чачак ће бити регионални центар не само Моравичког округа већ читаве Србије који ће бити незаобилазан и у привредном, културном, спортском и туристичком смислу", казао је градоначелник .  
 
Тодоровић је рекао да је доста урађено у области социјалне заштите са жељом да се суграђанима који нису доброг материјалног стања олакшају њихове недаће.
 
"Никада нисмо били без слуха за такве суграђане, на градском већу смо често доносили одлуке да се из текуће буџетске резерве определе средства за суграђане којима је то потребно, поготову када су деца у питању и када је лечење тих малишана ургентно и неопходно".
 
 
Што се тиче градских јавних предузећа Тодоровић је нагласио да је доста уложено у опрему и механизацију у недостатку људи због забране запошљавања.  
 
"Трудимо се да то надоместимо савременом опремом и новим машинама које могу да допринесу да град буде и зеленијИ, уређенији и чистији". Према речима градоначелника поједини директори јавних комуналних предузећа требало би да се тргну и буду предузимљивији, али и да није незадовољам њиховим радом.
 
Он је подсетио да је недавно отворен стартап центар у згради Дома културе у који је уложено око 50 милиона углавном државног новца. 
 
 
 
 
Глас западне Србије
 
 
 
 
    
 
 
 
    


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK VLAST GRADONACELNIK TODOROVIC REZULTATI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 104.616.181 посета
Тренутно на сајту: 188 посетилац(a)