Златне руке Маре, красе колекцију народње ношње од Јапана до многих Европских дрзава 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Златне руке Маре, красе колекцију народње ношње од Јапана до многих Европских дрзава
Trenutno na sajtu: 730       |       Podeli:
06.12.2019 | 0 коментар(а)



Kраљево - У предасима од напорних пољопривредних радова и свакодневних послова у кући,
Фото: ГЗС, М.Даниловић

нарочито на зимским прелима и другим седељкама, Мара Јаблановић из Жиче успела је да од породичне куће и оне наслеђене од брата, направи прави музеј својих рукотворина.

А тек да је сачувала све што створила за шест и по деценија, не рачунајући девојачке дане и године, почев од таписерија, прекривача, простирки, ћилима, народних ношњи, јастучница, гоблена и других везених, тканих, плетених и хекланих радова, ни у три повеће зграде, како каже, не би могло да се смести.

И данас с пуних осам деценија Мара ради с истим жаром и еланом као да јој је тек петнаеста година кад се већ и тада за њу говорило да има златне руке, што очима види, то и направи.


,,Од седме године почела сам да плетем и везем уз мајку која ме је свему научила. То није била нека наметнута обавеза, јер је у кући било много других послова, али једноставно то сам заволела целом душом и срцем.


„ Љубав према традицији и свему по чему је мој народ препознатљив био ми је велики мотив да учим, овладам знањем и вештином у хеклању, везу, плетењу, ткању, и да на тај начин сачувам од заборава бар део оног што је наше а вредно и то једног дана пренесем млађима“, присећа се Мара.


Све добро и вредно потекло из родитељске куће.

У кући жичке даме и истинске уметнице било је десеторо деце, петоро браће и пет сестара, који су једно другом били узор у свему: раду,поштењу, марљивости, братској и сестринској љубави која се поштовала и неговала као највећа светиња.


,,У кући смо неговали обичаје, волели народну ношњу, српске песме и игре. Отуда и моја посвећеност и неизмерна љубав према ручном раду, како ми то зовемо, и мотивима моје Жиче и Србије“, поносно прича Мара.


Сестра Станка с поносом говори о Марином умећу, племенитом односу према фамилији и родбини, несебичном труду да своје знање и вештине пренесе на друге. Своје унуке увела је у све тајне израде најзахтевнијих везова, штрикања, плетења, али и све друге који су желели да прођу кроз бака Марину уметничку радионицу.

За радове свестране Жичанке, која је деценијама била и први глас чувене Жичке певачке групе, чуло се далеко изван наших граница. Њене рукотворине налазе се у вредним породичним колекцијама од Јапана, Kанаде, Аустралије до двадесетак европских земаља.

Уморна није, и даље ради и ствара, јер, како воли да каже, тек је закорачила у девету деценију. Рад је за њу истинско задовољство и део праве среће.

 

Глас западне Србије 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


zlatne ruke mara kraljevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.063.748 посета
Тренутно на сајту: 731 посетилац(a)