Вучић: Време је да данас опет освојимо свој Цер 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Вучић: Време је да данас опет освојимо свој Цер
Trenutno na sajtu: 337       |       Podeli:
19.08.2014 | 0 коментар(а)



Текериш - Србија је у Текеришу код Лознице обележила стогодишњицу Церске битке, прве савезничке победе у Великом рату,



 уз поруку премијера Александра Вучића да са истом пожртвованошћу за коју су преци за своју државу гинули, данашње генерације треба Србију да граде и да од ње направе земљу за коју вреди живети.

"Име за које се гинуло, за које смо победили мора поново да постане наш циљ, сан и завет. Зато морамо да обећамо прецима да ћемо остварити њихов сан и да нам неће бити тешко да живимо и радимо за нашу Србију, да је подигнемо и изградимо и вратимо је тамо где јој је место", рекао је Вучић на церемонији обележавања стогодишњице Церске битке, на којој се окупило више од 10.000 људи.

"То је наш главни посао и хајде да га урадимо. Сто година је прошло и сад је право време. Убеђен да можемо, немам шта друго да вам кажем осим две речи и тражим да је понављате са истом вером које су имали они над чијим костима данас стојимо - Живела Србија", рекао је Вучић.

Према његовим речима, имамо обавезу и дужност да се на исти начин како су се војници пре сто година борили за Србију и гинули за њу, ми сада за Србију радимо и живимо.
"Време је да земљи поново дамо бар део онога што су јој дали они који су јој дали све, време је да престанемо да кукамо и да се жалимо, да се потрудимо за нашу Србију. Време је за нашу жртву и наш напор", рекао је Вучић.

У Србију су, како је истакао, у Првом светском рату веровали сви који су веровали у слободу и из те вере и пожртвованости настала је држава у којој савремено покољење има обавезу да да гради оно што је настало на жртви предака.

"Србија и сви ми настали смо тада бранећи себе, своју слободу и своју земљу. Дошли смо овде на Цер да постанемо слободна и поштовања вредна нације и веровали смо у победу", рекао је Вучић.

"Много смо времена потрошили на погрешне одлуке, режиме и ратове, али вратили смо се и спремни смо да освојимо свој Текериш и Цер. Србија ће наставити да слави своје победе и наставиће да побеђује у будућности. Живела Србија! До коначне победе", рекао је Вучић.

Србија данас, како је објаснио, као и Првом светском рату припада Европи, али не окреће леђа ни Русима, које су, како је рекао, сви заборавили и против којих су сви данас.
"Ми смо на европском путу, али леђа Србин пријатељу у невољи никад није окретао", рекао је Вучић.

Он је захвалио и аустријском амбасадору на томе што присуствује церемонији и показује колико је велики народ из којег долази.

Прва велика савезничка победа у Првом светском рату

Венце су на споменик погинулима у Церској битки заједно положили премијер Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, а то су учинили и изасланици председника Србије, министар одбране, начелник Генералштаба Војске Србије, те чланови диломатског кора.

Државну церемонију предводио је премијер Вучић, а свечаности су присуствовали бројни министри, чланови дипломатског кора, и представници Војске Србије, Српке православне цркве и локалних власти.

Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а верски обред служи патријарх српски Иринеј.

Венце, на крају церемоније, су положили грађани и припадници више удружења које негују традицију сећања на ослободилачке ратове које је Србија водила.

Српска војска је августа 1914. под командом генерала Степе Степановића поразила далеко надмоћнију аустроугарску војску, изазвавши шок и неверицу у Бечу и Берлину, одушевљење међу савезницима, јер је окончана као прва велика савезничка победа у Првом светском рату.

У организацији Министарства одбране и Војске Србије приказан је документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка.

Одсудни део Церске битке одиграо се у ноћи између 15. и 16. августа 1914. године на југозападним обрноцима планине Цер, а битка је окончана као прва велика савезничка победа у Првом светском рату - коју је извојевала српска војска.

Уследило је повлачење 21. аустроугарске дивизије, потом 8. корпуса, да би у крајњем 5. армија аустроугарске војске одступила назад преко Дрине.

После "Церске битке", широм Европе пронео се глас да је малена Србија успела да порази аустроугарске трупе, што је повећало њен углед међу савезницима. Када је церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Током крвавих борби губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око 16. 500 српских војника, од чега 2.107 погинулих. Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

Као последица успешног командовања и одлучне победе генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

 Тањуг
Глас западне Србије



PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.172.662 посета
Тренутно на сајту: 338 посетилац(a)