Јанковић: Погоршан положај особа са инвалидитетом током пандемије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Јанковић: Погоршан положај особа са инвалидитетом током пандемије
Trenutno na sajtu: 512       |       Podeli:
02.12.2020 | 0 коментар(а)



Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила је, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава
Јанковић: Погоршан положај особа са инвалидитетом током пандемије, Фото: ГЗС

сутра, да је потреба за солидарношћу и ангажовањем институција у заштити и унапређењу права тих особа дошла до пуног изражаја током пандемије вируса ЦОВИД 19.
Јанковић указује да је тежак положај особа са инвалидитетом додатно погоршан, будући да су поједине мере за ублажавање ширења вируса, као и општа ситуација коју је пандемија проузроковала, довеле до повећаног броја случајева дискриминације наших суграђана и суграђанки са инвалидитетом.

Према њеним речима, већа изолација и искљученост, ограничен приступ здравственим и услугама социјалне заштите, недовољна могућност употребе савремених технологија у циљу адекватног информисања, образовања и комуникације, повећан ризик од насиља у породици, као и отежани услови боравка у установама социјалне заштите у којима бораве особе са инвалидитетом, само су неки од проблема који су, услед пандемије, снажно погодили ову осетљиву друштвену групу.
Јанковић је истакла да је Повереник за заштиту равноправности правовремено реаговао на новонасталу ситуацију, упутивши током ванредног стања више препорука и иницијатива државним органима и институцијама.

Како се наводи у саопштењу Повереника, међу њима је и иницијатива да се персоналним асистентима и неформалним неговатељима, особама са аутизмом и њиховим старатељима дозволи кретање током полицијског часа, да се запосленим особама са инвалидитетом омогући рад од куће, да програмима подршке на локалном нивоу буду обухваћене особе са инвалидитетом, као и препорука РТС-у да прилагоди информативни програм особама са оштећеним видом или слухом.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана.

Циљ обележавања је да се и особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у управљању друштвом у коме живе.
Особе са инвалидитетом данас чине око 15 одсто светске популације и наилазе на бројне проблеме и баријере у свом свакодневном функционисању.
Суочавају са неједнаким могућностима у погледу образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите, а њихов свакодневни живот оптерећују и многе предрасуде и стереотипи.

 

 

ГЗС / Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


brankica jankovic poverenik ravnopravnost pandemija invaliditet prava povrenica rodna ravnopravnost

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.427.938 посета
Тренутно на сајту: 513 посетилац(a)