Нову модуларну пушку у наоружању Војске Србије произвела Застава оружје: Меци из ужичког Првог партизана 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Нову модуларну пушку у наоружању Војске Србије произвела Застава оружје: Меци из ужичког Првог партизана
Trenutno na sajtu: 613       |       Podeli:
04.08.2020 | 0 коментар(а)



Модуларна аутоматска пушка М19 6,5/7,62 мм, коју је развила и производи “Застава оружје”, нова је пушка у наоружању Војске Србије.

Реч је о најсавременијем оружју које је прилагодљиво за све борбене ситуације, једноставне је конструкције, погодна за руковање и преношење на бојишту, као и за дејство из и ван оклопних борбених возила.

Модуларна пушка М19 у зависности од задатка и потребе може користити цеви калибра 7,62 мм или калибра 6,5 мм. Овим се превазилазе и евентуално настали логистички проблеми, с обзиром на то да нови метак калибра 6,5 мм није тренутно распрострањен на светском тржишту. Поуздана је и има могућност ефикасног уништавања појединачних и групних циљева на даљинама до 800 м.

Нова модиларна  пушка у наоружању Војске Србије, Фото: Министарство одбране РС

Припадници Војске Србије имали су прилику да се на полигонима и стрелиштима увере у њен квалитет, поузданост, прецизност и ергономичност.

Метак 6,5 мм са обичним зрном и месинганом чауром и метак са пробојним зрном и месинганом чауром су производи привредног друштва „Први партизан“ а. д. Ужице. Реч је о потпуно новом метку 6,5 мм који је идејно заснован на спортско-ловачком метку 6,5 мм Грендел, с тим да су његова конструкција, балистичко решење и функцијске карактеристике прилагођени потребама гађања из полуаутоматских и аутоматских оружја.

После свих испитивања, механичких тестова и тестирања у разним метеоролошким условима, као и провере поузданости и издржљивости из оба калибра, постигнути резултати су на изузетно високом и завидном нивоу. У поређењу са светским решењима борбених пушака ове категорије, модуларна аутоматска пушка М19 много је јефтинија и има знатно боље балистичке карактеристике.

 

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ministarstvo odbrane rs puska nova uzice prvi partizan uzice zastava

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.407.973 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)