Петковић – тим који води Чачак доказао се радом, буџет дуплиран, незапосленост најмања у последње три деценије 


Prvog dana marta oblačno sa slabom kišom              Vučić nastavlja konsultacije, danas sa listom Mi-glas iz naroda              Užički odbornici usvojili programe poslovanja ustanova kulture              Uz zvuke violine otvorena Pršutijada u Mačkatu - Stamatović: Hvala proizvođačima koji rade na popularizaciji zlatiborskog sela              Vesić: Deonica auto - puta Pakovraće – Požega biće završena do oktobra ove godine, Zapadna Srbija biće premrežena auto - putevima i brzim saobraćajnicama              Preventivni pregledi štitne žlezde u čačanskoj bolnici              Danas preliminarna rang-lista penzionera za rehabilitaciju o trošku Fonda PIO              Todorović: stekli su se svi uslovi za radove na rekonstrukciji Ulice župana Stracimira, ne očekujem velike gužve u centru grada              Uz zvuke violine otvorena Pršutijada u Mačkatu - Stamatović: Hvala proizvođačima koji rade na popularizaciji zlatiborskog sela              Fenomen prestupne godine - 29. februra u Čačku rođen jedan dečak, svoj prvi rođendan proslaviće tek kao četvorogodišnjak              Prijepolje pogodila dva zemljotresa              Rigorozne mere zbog napada pasa - Kovačević: uklonićemo sve pse koje nađemo na ulici, a protiv vlasnika i krivične prijave u skladu sa Zakonom              Umesto medijima, opština Prijepolje daje novac porodiljama             

 
Петковић – тим који води Чачак доказао се радом, буџет дуплиран, незапосленост најмања у последње три деценије
Trenutno na sajtu: 262       |       Podeli:
03.08.2022 | 1 коментар(а)Чачак - Данашњи ребаланс буџета који је предложен одборницима на разматрање по свим параметрима

биће рекордан и представља резултат тима који води Чачак, казао је одборницима Мирослав Петковић,  Ð¿Ð¾Ð¼Ð¾Ñ›Ð½Ð¸Ðº градоначелника Милуна Тодоровића  у свом излагању  на седници

Била је ово прилика да Петковићу поставимо неколико питања, пре свега од чега се кренуло где смо даанас и куда се иде.

Данас одборници разматрају ребаланс буџета, како изгледа чачанска буџетска ,,кеса“?

Петковић – Нема сумње имамо  Ñ€ÐµÐºÐ¾Ñ€Ð´Ð°Ð½ буџет града у висини од 6.327.000.000 који  Ñ˜Ðµ знатно надмашио буџет од пре само пет година. Овај буџет је синоним за нови инвестициони циклус за град Чачак, и још је један велики корак за план који смо направили и зацртали „Чачак 2025”. И да, буџет јесте рекордан, али је добро избалансиран, инвестиционо, развојно али и социјално одговоран. Како и колико се Чачак развија, како се остварују планови и пројекти, најбоље показује податак који сам изнео да су захтеви буџетских корисника износили више од седам милијарди динара. Пре шест месеци нисмо могли, али данас долазимо на то.

Одборницима локалног парламента предочени резултати рада градоначелника Тодоровића и његовог тима

 

Такође, рекао сам да то показује огромну веру ЈП, ЈУ, ПУ, спортских клубова, наших суграђана, да смо у претходних пет година показали и доказали да можемо много, да ништа није нерелано и немогуће, да сви сегменти друштва имају огромно поверење у тим који води Чачак.

Тврдите да је буџет рекордан, како то изгледа у бројкама?

Петковић -  Бројке су немилосрдне. Ево да би грађани боље разумели тачне цифре. Буџет града Чачака за 2016.  је био  3,6 МЛРД  - (30 МИЛИОНА ЕВРА )  и био је само 9% већи од 2015.

Ове  2022. буџет  Ñ˜Ðµ планиран на 6.327.000.000 – (53,6.000.000 ЕВРА)

Дакле све је јасно, бројке говоре све и ту не можете да побегнете.

Даље, одлуком о изменама и допунама одлуке о буџету за 2022. план је повећан за 753 милиона – буџет износи 7,190 милијарди (61 милион евра). Дакле већи је за 6,5 милиона евра у односу на децембар 2021. и двоструко већи за само шест година.  Ð•Ð²Ð¾ још један податак на који смо поносни. На рачуну града данас је 600 милиона, на колсолидованом је 745 милиона! Наведите ми сличан пример. То је семафор Милуна Тодоровића, онога којег неки прозивају и коме лепе фабриковане афере, али и свих нас који чинимо тим.

Одакле се пуни буџет и који су то најважнији извори?

Петковић - Тада сам рекао да су највећи приходи града од најважнијег извора за локалне самоуправе – порез на зараде пројектовани на  2.348.000.000 милијарде рсд.

Данас смо уверени да ће приходи од пореза на зараде бити  2,742 милијарде  динара.

Како ?На чему заснивате те тврдње?

Подаци су јасни као дан! Ево. На бироу 2016, било је  11 000 Чачана без посла, у децембру 2021. тај број је износи 4.862 незапослена лица, а данас, молим Вас проверите 4.200  је на бироу. Шта мислите да ли је било лако ухлебити толико људи? Није, али успели смо сви заједно! Зато што се у Чачку сваког јутра буди више од 100.000 људи а од њих 38.000 одлази на посао! Схватате ли разлику. Ово су подаци чисти као сунце, ето за то смо се борили и успели!

  Петковић, Тодоровић показао изузетне менаџерске способности, резултатима надмашио све предходнике у последње три деценије

 

Даље, у децембру сам рекао од пореза на имовину очекујемо 777 милиона. Данас кажем порез на имовину биће 800 милиона!

Приходи од продаје земљишта 1,090 милијарди, уз огромно увећање имовине града  - куповина објеката, плаћена псоледња рата за Халк банку, чиме смо увећали имовину града за 1,5 милиона евра и тиме решили радни простор за Центар за социјални рад, ГСА и Катастар. Схватате ли који су то подухвати. Центар за социјални рад је био у таванском простору, у катастру су седели једни другом на глави.

Колико државног новца је стигло?

Петковић -Улагање државе у Чачак су апсолутно рекордна и до скоро била незамислива. Само за брану Сврачково, поред сивх досадашњих улагања, Влада РС ће у 2022. уложити 1.387.000.000 динара, од тога Чачак 45 милиона и биће у функцији за три године. Знате шта значи вода, и какве муке тренутно имамо. Ево још података шта је стигло из државне касе

- 287 милона (Влада, престоница, ГСА)

-Само за културу, екологију и туризам трансфери су 600  милиона.

-370 милиона за пут за Каблар

-Доприноси за уређење грађевинског земљишта – 200 милиона

Мало ли је. Погледајте пре десет година како је то изгледало и све ће Вам бити јасно!

Идемо даље, пазите ово. Буџет друштвених делатности у децембру, дакле пре пола године износио је 2 милијарде и 510 милиона. Данас 2 милијарде 735  милиона. Двеста четрдесет пет милиона више! Мислите ли да је то лако обезбедити?

Ево конкретно, подршка спортксим организацијама, удружењима иСавезима 158,8 милиона, све исплаћено плус 62 милиона предвиђено овим ребаласном за спортске клубове. Дакле добиће још на то 62 милиона динара. Некада укупно нису имали толико!

-Спремамо додатна средстава за СЦ Младост и пројекат затвореног базена.

-Школе, вртићи – обезбеђена средства за грејање, додатна средства за њихов рад и солидарност помоћ за 550 запсолених у ПУ – 13 милиона.

-Додатна средства за одмаралиште Овчар у Улцињу. Урађена два нова спортска терена. Не знам да ли знате до данас је на мору боравило 1.289 деце, биће их још више од 500.

Велика средства обезбедили смо за социјалну заштиту. Испунили смо све захтеве за помоћ, за огрев али за личен пратиоце одвајамо  Ð´Ð¾Ð´Ð°Ñ‚них 5,5 милиона за нових 21 пратиоца . Имамо их тиме укупно 91.

За незапослене породиље 20 милиона

За новорођену децу 5,6 милиона

Шта је са установама културе?

Петковић –И ту озбиљно радимо и улажемо. Свим установама је увећан основни буџет, програми, представе, партери, лед екрани, столарија, видео надзор, приступ Римским термама са Градског шеталишта.

Уплаћена су сва средства за верске објекте.

Двадесет пет милиона издвојили смо за област јавног информисања, пет милиона више него лане! 2016. године, подсећам Вас било је око 12 милиона значи дупло и више. Тврдим да не постоји област и буџетски корисник којем нису увећана финансијска средства за рад и несметано функционисање.

За крај шта ће се у наредном периоду финансирати, конкретно?

Петковић – Одмах ћу Вам одговорити, имамо озбиљне пројекте и ускоро крећемо. Ево конкретно неких који су већ кренули:

-100 милиона здравствена станица Љубић за прву фазу изградње

-38 милиона за леву обалу Мораве, бедем, расвету

-105,3 милиона за енергетску ефикасност – расписан јавни позив за извођача

-240 милиона за асфалтирање града и села до краја године

То није крај, то је почетак и само део пројеката. Још једном напомињем на челу свега овога је градоначелник Тодоровић. Не морате да ми верујете, али не познајем никога у ближој историји ко је више уложио труда да се овај град коначно отргне и крене напред.

ГЗС
PODELI:


Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak mirosla petkovic budzet ulaganja grad milun todorovic investiranje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

 • Nenad

  Sve je to lepo koliko se grad trudi da obezbedi sredstva za ulaganja..a zasto se ne setite kao grad da izdvajate sredstva ZA SAMOHRANE RODITELJE..ZA RODITELJKI DODATAK..kao sto izdvajaju druge opstine..zar niko NE UME DA SE SETI DA U OVOM GRADU POSTOJE SAMOHRANI RODITELJI •  

   


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  032 347 001
  redakcija@glaszapadnesrbije.rs

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 153.778.648 посета
  Тренутно на сајту: 262 посетилац(a)