Афера поплаве: Где и како је подељено 4. 903.650,00 динара?  

Афера поплаве: Где и како је подељено 4. 903.650,00 динара?
19.09.2016 | 0 коментар(а)Пријепоље - Питање које се ових дана често помиње у Пријепољу, а коју би нова - стара локална власт требало да објасни, свакако је где је,

како и под којим условима подељено скоро пет милиона  динара буџетскх средстава намењених  оштећенима у поплаваma 2009. године. Новац је на признаницу подигао садашњи заменик председника општине Драгољуба Зиндовића, Станко Кијановић о чему сведоче документа која су приспела у нашу редакцију  из MЗ Пријепоље, по основу закона о доступности информација. 

Признаница  да су средства из МЗ Пријепоље предата Кијановићу 

На основу закључка Општинског већа  број 325-444 из 2010. године који је потписао тадашњи и садашњи председник општине  Драгољуб Зиндовић,  дата је сагласност  да се средствима која се налазе на рачуну МЗ Пријепоље,  исплати новчана накнада Епархији Милешевској и физичким лицима  у висини од 30%  процењене штете настале на имовини  коју је утврдила Општинска комисија за елементарне непогоде под бројем  325-444/2010  од 27.10.2010. године.

Закључак је донет 21.01.2011.  а  пет  дана касније, 26.01.2011. Кијановић је од председник месне заједнице Предрага Чичића уз потврду преузео новац.

 

Комисија у саставу Ифет Хамзић, Милић Глушчевић и  Изет  Чоловић, саставили су списак  оштећених у поплавама. На листи се налази 196 имена а процењена штета   износи 15.875,500 динара. Тридесет  посто од те суме је, како стоји у документу,  4.762.650 хиљада динара.

И Зиндовић  имао шету од поплава у Сељашници?

Занимљив је списак оштећених који су требали да добију новац за штету од поплава  на који се из сада непознатих разлога чекало чак две године. Судећи  према налазу комисије највећу штету од поплава имало је десетак  физичких  лица међу којима је   Драгољуб Зиндовић са 190 000, затим Халиловић 380 000, Фазлић   300 000, Новаковић  190 000,  док је Епархија Милешевска  претрпела  највећу штету.

 Анкетни одбор: Кијановић није оправдао преузети новац?!

Веома је међутим  проблематично то што нема доказа да коме је и да ли је уопште уручен. Скупштина Пријепоља је  због овог случаја формирала анкетни одбор  који је у свом извештају  који је предочен одборницима  констатовао да су подигнута средства  у износу од 4.903.650 хиљада динара.

У прилогу су спискови оштећених  и процењене штете али списак са потписом  грађана да су примили новац, анкетном одбору никада није достављен иако су га више пута тражили, стоји у извештају анкетног одбора" наводи се у извештају овог скупштинског тела.

                           Извештај Анкетног одбора Скупштине Пријепоље

Поставља се питање како је могуће да неко из торбе дели буџетски новац, зашто на тај начин, и на крају како је могуће да се новац преда без потписа или било каквог доказа?

 

Кијановић:  Докази  код ревизора

Глас западне Србије затражио је од Кијановића да објасни о чему се ради и зашто нису достављени спискови са потписима, ако постоје. У мејлу који нам је достављен Кијановић  тврди да потписи ипак постоје.

“Преко двеста физичких и правних лица је крајем  јануара и у фебруару 2011.године примило надокнаду за штете настале почетком септембра 2010. године од града и штетног дејства вода углавном са ширег подручја сливова Милешевке, Сељашнице, Ратајске и Слатинске реке.

Као радник Општинске управе, добио сам налог од начелника Општинске управе  да преузмем новац и да са двојицом колега извршим  појединачну дистрибуцију истог, а  у свему према закључку Општинског већа.

Новчане надокнаде су уредно подељене назначеним лицима и то без и једне једине примедбе, приговора или притужбе о чему су информисани и начелник и  и веће.

Списак лица са њиховим потписима  и бројевима личних карата, на захтев службе буџета доставио сам истој, тј.буџетском ревизору који је боравио у њиховим просторијама, а  који је то тражио ради вршења увида и у ту документацију - јер је те 2013. године вршио контролу управљања буџетским средствима за 2011.годину. И по том основу није било примедби.

Ако се радило по захтеву Анкетног одбора који је вршио контролу рада месних заједница, сасвим је могуће да се тужилаштво бавило и овом темом имајући у виду да су горе поменута средства подигнута са рачуна МЗ Пријепоље,” наводи се у одговору актуелног заменика председника општине Станка Кијановића.

Поново смо затражили од Општинске управе да нам достави поменуте спискове са потписима али опет нисмо успели да их добијемо јер они тврде да тако нешто не постоји  И да је све што има од документације прослеђено месној заједници Пријепоље.

 У одговору Општинске управе се каже:

“Ова средства су пренета Месној заједници Пријепоље и оригинали, или копије докумената требали би да буду у Месној заједници Пријепоље. Анкетни одбор када је вршио контролу није нашао у рачуноводству Месне заједнице Пријепоље поменуте документа.

Међутим, у одговору из  месне заједнице који је потписао референт, су нам одговорили да спискови потписани од стране грађана које је исплаћивао Кијановић Станко нису достављени у месну заједницу Пријепоље" наводи се у допису Општинске управе.

На крају остаје нејасно и питамо се куда се дело и 141.000 динара колико износи разлика између подигнутих 4.903,650 и  налаза комисије  по којој је за исплату предвиђено 4.762,650хиљада динара?!

Зиндовић прети полицијом и тужбама 

Покушали смо у два наврата  да добијемо одговоре на ова питања и од председника општине Драгољуба Зиндовића. Намеравали смо да га питамо да ли је додељеним средствима санирао штету и каква је штета била, да ли је бар он лично подигао средства и потписао да је подигао новац, међутим уместо одговора уследиле су претње и псовке. “Са вама само преко суда разговарам, ако ме још једном позовете пријавићу вас полицији због узнемиравања,“ казао је Зиндовић повишеним тоном и прекинуо везу.

У наставку можете погледати спискове оштећених лица од елементарних непогода које је сачинила комисија  како би им се надокнадила штета:

 

Глас западне Србије

Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 126.243.563 посета
Тренутно на сајту: 206 посетилац(a)