Све је спремно за највећу фешту на Балкану: Сутра почиње 4. Сабор виолиниста у Прањанима 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Све је спремно за највећу фешту на Балкану: Сутра почиње 4. Сабор виолиниста у Прањанима
Trenutno na sajtu: 480       |       Podeli:
18.08.2022 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац, Прањани - Нико и ништа као виолина није препородило село Прањане на Сувобору .Четири жице удахнуле су потпуно нови живот у



његове сокаке, јер од кад је одржан први Сабор виолиниста за ово место поново је чула читава Србија, али и регион. Познато по херојима Халијарда, сада је такође препознатљиво као село у ком се скућила краљица инструмената. Све припреме за четврти по реду Сабор су завршене и ситно се одбројава до његовог почетка у петак. Потрајаће од 19. до 21. августа, а своја гудала ће поново укрстити најбољи виолинисти у јуниорској и сениорској категорији.

Фото: ГЗС

„Све је спремно, саборска застава биће подигнута по четврти пут, а затим следе бројни саборски садржаји. Тачно је да су четири жице оживеле ову варошицу, ја сам у једној причи и рекао да је ово село доживело репризу живота , из једног беспута, постало је једно од ретких у које се може доћи авионом, и слетети овде на Горски аеродром”, рекао је Гвозден Николић, идејни творац Сабора виолиниста Србије у Прањанима.

Фото: ГЗС

У петак Првог саборског дана, снаге ће одмерити 18 младих виолиниста. Такмичењу претходи отварање Сабора, а потом и вече посвећено Бобану Возу, некрунисаном краљу виолине. Након проглашења победника у категорији младих виолиниста наступиће „Панорама бенд”. За Златну и Прву виолину Србије, другог дана Сабора надметаће се професионални виолинисти. Уследиће проглашење победника и концерт победника Сабора. Вече ће употпунити концерт Перице Васића који ће на тај начин обележити јубилеј 35 година “дружења” са виолином . Трећи саборски дан предвиђен је за концерт Бранка Ристића и Саше Петровића, и наступ Зорице Брунцлик у пратњи оркестра Мирољуба Аранђеловића Кемиша.

Дејан Ковачевић, Фото: ГЗС

"Већ први сабор 2019, а почеци су вазда мукотрпни, показао је да је наш народ жељан окупљања и весеља и спреман да их сазове и направи. То је и најбољи знак да смо на трагу дуговеког саборовања у овом малом али изузетно лепом, прањанском човечанству. Зато ми је велика част да и ове године позовем све мештане, али и госте из читаве Србије на саборовање", каже Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Веома је занимљив ценовник који је готово усаглашен једногласно међу угоститељима и то се вероватно први пут десило на овим просторима, што је доказ одличне сарадње локалних угоститеља и саборског одбора. Тако ће цена пива се кретати од 200 динара на точилици које ће бити распоређене широм Саборишта, па до максимално 300 динара под шатрама са мега звездама. Цена печења у појединим објектима остаће на свакодневном нивоу. Најјефтиније ће бити у Ранковој качари, у центру варошице, где се припрема храна за званице и износиће 1.600 динара по килограму, док ће се под шатрама и локалним кафанским објектима, кретати од 2.000 за прасеће печење и 2.600 за јагњеће.

Фото: ГЗС

За дане Сабора чачански Аутопревоз најавио је својеврсни аутобуски мост, који ће саобраћти на сваких сат времена из Горњег Милановца и Чачка.

 

Идејни творац фестивала је Гвозден Николић, власник Гласа западне Србије у Чачку и аутор емисије "Нећете веровати" на тв Прва. Рођен је у Коштунићима, надомак Прањана.

Гвозден Николић, идејни творац манифестације, Фото: ГЗС

Ови висови Сувобора и Маљена више од пола столећа били су беспут и недођија, због Равне горе и политичке природе. Иако, тврдим, надалеко нема тако радног и часног света, неправедно кажњеног. Овај крај доживео је репризу живота, да врлет буде повезана са аутопутем, да добијемо планински аеродром на Галовића пољу, где се за свагда скућила виолина, краљица инструмената. То је награда прецима што дадоше главу за потомке, који су образ показали спасавајући невољнике и делећи кору хлеба са Американцима, Енглезима и Французима, иза леђа убитачне фашистичке машинерије која је харала светом, казао је Николић.


Фото: ГЗС

Занимљиво је да је за први Сабор виолиниста акредитовано чак 43 телевизијске и новинске куће, а слика која је отишла у етар задивила је Србију. На хиљаде гостију стигло је из иностранства и нема сумње да ће већ сутра Прањани оправдати епитет престонице виолине.

Село Прањани удаљено је 36 километара од Милановца, на путу за Пожегу.

 

 

 

ГЗС / РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


SABOR VIOLINISTA PRANJANI GVOZDEN NIKOLIC DEJAN KOVACEVIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.451.008 посета
Тренутно на сајту: 481 посетилац(a)