Одржан 13. фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“ Прилике 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Одржан 13. фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“ Прилике
Trenutno na sajtu: 582       |       Podeli:
20.08.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица, Прилике - Основна школа „Сретен Лазаревић“ из Прилика, организовала је тринаести Фестивал дечјег фолклора

„Светлост на брежуљку“, под покровитељством Министарства културе и информисања и Општине Ивањица, саопштено је на званицном сајту општине Ивањица.

Фестивал се традиционално организује 17. и 18. августа и окупља децу из наше и земаља окружења, узраста од седам до четрнаест година. Овогодишњи фестивал обогаћен је бројним едукативним активностима.

Почетак фестивала обележила је изложба „Традиционалне ношње и стари предмети из Србије“. Посетиоци су имали прилику да науче све о деловима традиционалне ношње из различитих крајева наше земље, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Представљен је и велики број аутетнтичних старих предмета прикупљених широм Србије.

Након изложбе одржана је радионица за децу „Израда традиционалне пите јабучаре“. Домаћице из Прилика припремале су јабучару по рецепту старих мајстора приличког краја. Својом занимљивом причом, али и изворном песмом која је потекла уз рад, привукле су велику пажњу малишана, па су се и сами радо прихватили посла. На крају радонице засладили су се овим традиционалним специјалтетом, поносни што су били део процеса израде.

Важан део фестивала било је и предавање „Вокална техника и представљање традиционалне песме на сцени“, етномузиколога Борисава Миљковића. Предавање је одржано оба дана фестивала, првог дана за одрасле, а другог дана прилагођено дечјем узрасту. Сви љубитељи фолклора могли су да науче како да презентују традициналну песму и како да се понашају на сцени.

Другог дана фестивала уследио је главни и учесницима најдражи део – такмичење дечјих фолклорних група. На овогодишњем фестивалу учествовало је осам културноуметничких друштава из Србије и Македоније. Свако друштво наступило је у такмичарском и ревијалном делу.

Такмичарски део фестивала оцењивао је трочлани стручни жири – Ана Павловић, наставник музичке културе; Борисав Миљковић, етномузиколог и Звездан Ђурић, фолклорни педагог.

Додељене су следеће награде:

Прво место – КУД „Електропорцелан“ Аранђеловац;
Друго место – КУД „Срма“ Куманово;
Треће место – КУД „Карановац“ Краљево;
Најбољи оркестар – КУД „Срма“ Куманово;
Најуигранији ансамбл – КУД „Крушик-пластика“ Осечина;
Најбољи мушки играч – Саво Јездимировић, КУД „Карановац“ Краљево;
Најбољи женски играч – Николина Крсмановић, КУД „Крушик-пластика“ Осечина;
Најбољи певачки ансамбл – КУД „Лука Спасојевић“ Љиг;
Најоригиналнији костим – КУД „Прва петолетка“ Трстеник;
Најбољи сценски наступ – „Електропорцелан“ Аранђеловац.

Циљ Фестивала у Приликама јесте промоција, очување и неговање међу децом народне трдиције нашег народа, кроз игру и песму. Поред љубави према културној баштини нашег народа, фестивал подстиче и развија племенитост, поштовање и љубав према култури других народа.

Тринаести фестивал „Светлост на брежуљку“ протекао је у лепом расположењу, уз свима драгу, дечју игру и песму. Што је најважније, малишани учесници развили су пријатељку атмосферу и дружили се током фестивала и тиме показали, поред уметничких склоности и љубави према фолклорном наслеђу, и хуманост и добру вољу.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.185.998 посета
Тренутно на сајту: 583 посетилац(a)