Највећа плантажа органских јагода налази се у Бајиној Башти: Црвени плодови стизали чак и до Јапана 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Највећа плантажа органских јагода налази се у Бајиној Башти: Црвени плодови стизали чак и до Јапана
Trenutno na sajtu: 548       |       Podeli:
05.12.2019 | 0 коментар(а)



Бајина Башта – Мироје Маровић један је од многих који је трбухом за крухом пре десет година отишао у иностранство. Међутим, пре три године овај рођени
Фото: РИНА

Београђанин се вратио у Србију и то у Бајину Башту где је зарађени новац уложио у пољопривреду и није се покајао.

“Са партнерима сам одлучио да посадим јагоду зенга зенгана, која је најбоља сорта за индустријску прераду. Обично поље смо узорали, нађубрили, посадили јагоду и тако од ливаде за само месец дана направили плантажу. Данас јагоду узгајамо на 17 хектара”, прича Мироје за РИНУ.

Он каже да ко год хоће да ради, може и да заради. Цена јагоде креће се од 2,5 до 2,8 евра по килограму, а овогодишњи род био је 150 тона. Мироје са својим партенрима ништа не препушта случају, па су направили и хладњачу у којој њихови плодови чекају јачу цену.

“Видим да поједини воћари, нарочито кад је малина у питању, након лоше сезоне одустају од производње. То дефинитивно није решење, јер тржиште је изузетно промењиво и треба бити стрпљив”, каже овај воћар.

Ове године, након свих неопходних провера и тестирања, његови засади су добили и органски сертификат тако да ће се јагоде из Бајине Баште продавати у свим европским земљама, али и у Сједињеним Америчким Државама. Међутим, оно што је било изненађење јесте да су јагоде стигле чак и до далеког истока.

“Преко Пољопривредне стручне службе из Ужица сазнали смо да су купци Јапанци. То нас је одушевило и дало додатни ветар у леђа да наставимо са производњом”, рекао је Мироје.

Квалитетна органска прихрана, наводњавање кап по кап и добри берачи су најбитнији за успешан узгој овог воћа, а да успех не би изостао неопходно је поред финансијских средстава у производњу јагода уложити целодневни труд, али и живце, закључио је Мироје и додао да је мир који има у Бајиној Башти успешно заменио светла Београда.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.107.071 посета
Тренутно на сајту: 548 посетилац(a)