Ивањичани у слици и причи 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ивањичани у слици и причи
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
22.02.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - У оквиру „Штампане речи 2016. године“ Градска библиотека „Владислав Петковић ДИС“ представила је књигу „Ивањица у слици и речи“ аутора Емилије Вишњић,

дугодишњег новинара „Чачанског гласа“.

Књига се појавила крајем прошле године у тиражу од 200 примерака, а већ, на понос Ивањице, нашла је пут до својих читалаца.

Грађу за тридесетак породичних повести и исповести са богатом фото-документацијом зналачки и крајње посвећено, неколико година је истраживала, сабирала и објављивала у рубрици „Из породичних албума“.

Сви ти животописи, повести и исповести омеђени бројним ратовима и бунама, осветљавају животе и дела људи потеклих са овог историјског и географског простора те успостављају трајан мост између предака и потомака.

Осим документованог, ова књига има образовни и васпитни значај.

Управо ту димензију ове књиге која плени емпатијом и драматиком, свеобухватно је анализирала , професор књижевности Данијела Микић Ковачевић, која је у  својој беседи сликовито представила тадашњу српску интелигенцију која из ратне, сиромашне и опустешене Србије стиже на школовање у светске метрополе, али притом не заборавља своју родну варош и Србију.

Одломке из књиге  који оживотворују Недељка Кошанина, Кирила и Владислава Савића, Михаила и Радомира Константиновића, Драгомира С. Поповића, Миливоја и Божидарке Филиповић читала је Маријана Лазић. Ивањички времеплов је  породична хроника знаменитих породица која аутентичносведочи каква је била српска интелигенција  (трговци и градидељи, научници,  лекари, учитељи и професори, народни посланици...) крајем XИX и почетком XX века.  Књига је апотеоза Јавору, Голији и  горштацима који се рађају подно ових планина.  „Људима који се рађају на Голији не доликује да кроз живот иду погнуте главе и смкнутог лица, јер их ова планина обавезује на непрестану борбу и уздизање“, записује Вишњићева у уводном делу књиге.

Фото: Градска библиотека Чачак

На крају вечери Љубиша Ћирковић је прочитао своју аутентичну причу   „Како је поп Кићо преживео 45-ту“ (објављену у овој књизи). Програм је водила Милица Баковић. Видео презентацију сачинили су Владимир Симић и Александар Вукајловић.

Уз захвалност Библиотеци, учесницима и публици, Емилија Вишњић је нагласила да је бављење

Ивањицом и Ивањичанима за њу имало лични значај и доживљај, јер, трагајући за туђим прецима, обогатила је сазнања о својим Вишњићима који потичу са Јавора.
Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.447.454 посета
Тренутно на сајту: 485 посетилац(a)