Штете ли двоцифрене температуре усевима? 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Штете ли двоцифрене температуре усевима?
Trenutno na sajtu: 445       |       Podeli:
03.02.2020 | 0 коментар(а)



Претходни викенд обележиле су двоцифрене температуре, више примерене раном пролећу, него максимуму зиме.

Ипак у приземном слоју ваздуха било је јаких мразева. Агрометеоролог Срђан Милакара каже да појаве епизода високих температура које трају неколико дана нису довољне да испровоцирају покретање воћних сокова код воћарских култура и да пољопривредници неће имати проблема са усевима.

Агрометеоролог Срђан Милакара објашњава да су усеви у фази мировања иако је температура протеклих дана била неуобичајена за ово доба године.

„Било је година када су регистроване овако високе температуре, рецимо 2007, 2008, 1989, 1990. године... Било је високих температура на овим нашим подручјима, али без негативног утицаја на стање озимих усева, а и воћа, зато што су температура у приземном слоју и ноћне температура још увек ниске и примерене овом делу године", каже Милакара.

Истиче да појаве епизода високих температура које трају неколико дана нису довољне да испровоцирају покретање воћних сокова код воћарских култура.

„Могу бити угрожене неке раноцветајуће, брескве, нектарине и кајсије, али пошто температуре нису јако високе и не трају дуго, не би требало да буде проблема. Очекује се пад температуре наредних дана, тако да ће се вратити све на своје место", наглашава Милакара.

Каже да кише није било довољно у јануару, као ни снега, али да се очекује наредних дана појава падавина, најпре кише, а онда и снега, нарочито јужније од Саве и Дунава.

„Снег је добар изолатор за озиме усеве уколико се појаве ниске температуре у приземном слоју ваздуха. И без снега, температура земљишта у сетвеном слоју, у зони корена су углавном биле позитивне, тако да није било алармантно за стање озимих усева", објашњава Милакара.

Истиче да у равничарским крајевима није било ниских температура које би угрожавале стање озимих култура.

„Прогнозе су такве да ће бити хладније, у складу са календаром, тако да неће бити проблема", каже Срђан Милакара.

Истиче да су температуре биле погодне за појаву глодара, али да пољопривредници знају како да заштите усеве. 

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Temperature vocarske kulture prognoza

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.514.626 посета
Тренутно на сајту: 444 посетилац(a)