Сви сабораши позвани у 14 сати на купус из лонца за гиниса 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сви сабораши позвани у 14 сати на купус из лонца за гиниса
Trenutno na sajtu: 620       |       Podeli:
17.08.2019 | 0 коментар(а)



Прањани – Највећи лонац на свету за крчкање свадбарског купуса биће начет данас у 14 сати и сви гости првог сабора виолиниста Србије



позвани су да се придруже пробању ове посластице. Поклопац овог магичног ћупа са кутлачом у руци скинуће Дејан Ковачевић председник организационог одбора првог сабора виолиниста Србије и председник општине Горњи Милановац.

Изумитељ рекордног лонца јесте мајстор овог заната Милун Тошић (84), из Мрчајеваца који га је конструисао и током прошле ноћи пробдео крај ове велике чаролије. Јер лонац од 560 литара мора да се кува од 8-10 сати, са шест ложишта на разним странама и уз будно око Тошићево.

„Ако људи мисле да је једноставно припремити и приготовити овако једну посластицу, варају се. Али, мени ништа није тешко ако видим да је наш српски народ сложан и задовољан“.

Милун Тошић поред лонца, фото: РИНА

Како се припрема овај специјалитет?

Ево овако: Потребно је 350 килограма киселог купуса, 110 килограма меса, 5 литара уља, 50 килограма црног лука, 8 килограма шангарепе, 2 килограма белог лука, 5 килограма зачина, и још по нешто што је мајсторска тајна.

Нашим обичним домаћицама, међутим, не бисмо препоручили да се упуштају у овакву авантуру јер то само Милун зна. Тошић је иначе као мајстор свог посла у најчувенијем селу Шумадије, један од зачетника купусијаде у Мрчајевцима која ће и ове године уверен је привући бројне посетиоце из завичаја и разних делова наше отаџбине.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lonac kupus

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.503.319 посета
Тренутно на сајту: 621 посетилац(a)