Цркву брвнару дарује Драглици 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Цркву брвнару дарује Драглици
Trenutno na sajtu: 609       |       Podeli:
14.03.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - У недељу су у Драглици освештани темељи цркве брвнаре, посвећене Светој Тројици (силаску Светог духа на апостоле). Храм се подиже на Зборишту,

уз пут за Грујичиће и висове Муртенице, на месту где је некад била капела и одакле су кретале крстоноше.

Повељу о градњи у темеље је положио ктитор цркве Страхиња Кутлешић (45), родом из Драглице и предузетник у Италији, а камен темељац положио је ужички намесник Жичке епархије протојереј ставрофор Милош Босић.

Корени – свештеник Јован Стојковић и задужбинар Страхиња Кутлешић, фото: Д. Гагричић

Подсећајући да се подиже олтар Божји и да ће овде бити ново свето место, Босић је рекао да су овако чинили свети Немањићи, подижући широм земаљског шара светле и лепе драгуље културе и уметности, зидали манастире да се дичимо пред светом. Пред мештанима окупљеним по хладноћи и мећави, нагласио је:

"Немој да не долазите кад храм подигнете и да га препустите свештенику. Село је, на жалост, старачко. Али, зато узмите за руку децу и унуке, доведите их за Тројице, причајте им да су им овде корени.Ма где год били у свету – нека се овде враћају. Не смемо заборавити наше темеље..."

Враћање коренима - светковина на Зборишту под Муртеницом, фото Д. Гагричић

Радови се изводе по пројекту архитекте Драгана Матовића из Пожеге, а поред цркве градиће се звоник, просторије за економат и паљење свећа, чесма и капија.Најављујући да ће освећење цркве бити 10. маја ове године, на дан спаљивања моштију Светог Саве на Врачару, задужбинар Кутлешић каже да му је мотив да се нешто остави селу у коме је живео до седме године.

"Чекамо само лепо време да наставимо радове.Грађа је спремна и брвна од борова "столаша" склапаће се, као некада – у ћерт. Приведени су радови на изради икона у Солуну, ускоро ће стићи и звоно и кровни покривач. Радови ће коштаи преко 150.000 евра", истиче ктитор.

Земљиште за цркву – 74 ара – добијено је захваљујући дару манастира Вујетинци, који је део свог поседа уступио за трампу са "Србијашумама".Пролетос ће се обезбедити прикључци на водоводну и елктро мрежу,а мештани се надају и наставку асфалтирања деонице пута од магистрале.

Споменик јунацима

Парох доброселички Јован Стојковић каже да ће бити подигнута спомен-плоча у славу и част учесника ратова 1912-1918. године. Идеја је да белег јунацима буде у храму или на чесми, а од историчара и установа у Ужицу и Чајетини затражиће списак ратника.

Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.104.598 посета
Тренутно на сајту: 609 посетилац(a)