Завршена прва фаза конзервације Градине 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Завршена прва фаза конзервације Градине
Trenutno na sajtu: 304       |       Podeli:
26.10.2018 | 0 коментар(а)



Ивањица, Ариље - Прва фаза рестаурације и конзервације средњовековног утврђења Градина

на административној граници општина Ивањица и Ариље, у атарима села Радаљево и Трешњевица је завршена. Радове на бедемима Доњег града и куле извела је грађевинско-занатска радња „Губеревци“ из Чачка, док се археолошка истраживања од стране Историјског института из Београда, настављају.

Циљ пројекта превентивне конзервације Градине је стварање основе за успешну ревитализацију локалитета. Изузетан стратешки положај указује на важност утврђења, које је својом маркантном позицијом потпуно контролисало долину Моравице и пут уз њу.

Јачање сарадње државних институција, у овом случају, Завода за заштиту споменика културе из Краљева са локалним самоуправама има за циљ координиран рад на очувању споменичког наслеђа. Извођење радова на Градини представља пример успешне сарадње на ревитализацији културног наслеђа. Циљ је стварање хуманог и доступног простора, односно туристичког производа, поштујући његове историјске и културне вредности.

У првој фази конзервације Доњег града озидано је 84 метра ободних зидова различитих висина, у које је уграђено око 190 метара кубних камена и продужног малтера. Радови на конзервацији Горњег града, према плану, почеће наредне године.

Фото: Глас западне Србије

Археолошко налазиште Градина смештено је на источном крају дугог стеновитог гребена, окруженог током реке Моравице, која на овом месту пролази кроз уску, на појединим сегментима само неколико десетина метара широку клисуру. Положај јевеома вешто изабран, јер утврђење у потпуности затвара простор између равних и пространих делова долине Моравице, према Ариљу на северу и Ивањици на југоистоку. Најстарији хоризонт на археолошком налазишту, датован на основу покретног материјала, припада праисторијској епохи. 

Током шестог века у рановизантијском периоду изграђени су бедеми и остали фортификацијски елементи, који су у каснијим временима, само ојачани и надограђени. Живот унутар утврде настављен је и у периоду од IX до XII вака, када је у оквиру новоуспостављене жупске организације византијског царства утврђење на Градини могло постати седиште жупе Моравица. Најмлађи хоризонт припада позносредњевековној епохи и посведочење бројним покретним археолошким налазима и грађевинским интервенцијама.

Фото: Глас западне Србије

Претпоставља се да је утврђење страдало око 1373. године, када је Никола Алтомановић поражен од савеза кнеза Лазара и бана Твртка, након што је претходно сузбијен у оближњи Ужички град. Утврђење засновано у VI веку има неправилну издужену основу, прилагођену основи гребена. Према западу, утврђење је вештачки формираним усеком, односно сувим ровом одвојено од остатка гребена. Унутрашњост града је била подељена на Доњи и Горњи град – акропољ. На самом врху гребена, била је смештена бранич кула, као последња линија одбране и централни објекат утврђења. На мањем, нешто нижем платоу Горњег града, готово над северном литицом брда, подигнута је црква посвећена Светом Илији, на темељима старијег објекта из 1811. године.

 

Инфо лига / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


gradina konzervacija ivanjica arilje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.783.976 посета
Тренутно на сајту: 304 посетилац(a)