Град Чачак поделио 350 бесплатних ауто седишта за прворођене бебе у 2018. 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Град Чачак поделио 350 бесплатних ауто седишта за прворођене бебе у 2018.
Trenutno na sajtu: 510       |       Podeli:
17.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Градска управа Чачка кроз средства Савета за Безбедност саобраћаја по први пут
Додела бесплатних ауто седишта у Дому културе, фото: РИНА

омогућила је реализацију програма унапређења безбедности најмлађих у саобраћају кроз бесплатну доделу сигурносних ауто седишта за децу.

Седишта су намењена малишанима од 9 до 36 килограма и задовољавају стандарде и директиве Европске комисије ЕЦЕ Р44/04.

Уз пригодан програм и едукацију родитеља како правилно употребити седиште у Великој сали Дома културе данас је уручено 350 сигурносних седишта за прворођене бебе у овој години са територије града Чачка.

Први човек града Чачка Милун Тодоровић истакао да ће се пракса бесплатне поделе ауто седишта најмлађим суграђанима наставити и у будућности.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, фото: РИНА

“Борићемо се да се ова мера уведе и за друго дете а надам се веома брзо и за треће, и да буде што већи обухват деце и родитеља следећих година”, казао је Тодоровић. Он је додао да је одзив родитеља најбољи доказ да је урађена права ствар и да је и ово део популационе политике за повећање наталитета.

Председник Савета за безбедност града Чачка Александар Петронијевић је рекао да је ове године опредељено 2, 5 милиона динара за набавку око 400 седишта за сву прворођену децу са територије града Чачка.

“Истраживања су показала да Чачак и околина имају јако мали степен коришћења сигурносних појасева уопште, па самим тим и сигурносних дечијих ауто седишта, док са друге стране истраживања показују да су деца која су правилно и безбедно везана у сигурносним седиштима чак седам пута безбеднија од деце која седе невезана или су у мајчином крилу”, казао је Петронијевић.

Председник Савета за безбедност Александар Петронијевић, фото: РИНА

Он је навео да је након ових акција у градовима и општинама где су спроведене, степен коришћења појасева значајно порастао, и да тај позитиван исход позитивном исход очекује и код нас.

“Претходних дана колеге из градске управе су позивали све родитеље који остварују право и одзив је јако добар а будући родитељи чија деца тек треба да се роде до краја ове године нека не брину јер ће и они ући у овај програм”, закључио је Петронијевић.

Милан Божовић из Српског комитета за безбедност у саобраћају потврдио је да је код нас изузетно низак проценат употребе дечијих седишта, а да и они који то раде не чине на исправан начин.

“Већина њих размишља овако, ево ставио сам дете у седиште, нећу га баш нешто посебно везивати и то ће све бити у реду. Чини ми се да су то ставови људи који дечије седиште користе не да би заштитили дете већ само да би избегли санкцију саобраћајне полиције и кажњавање”, истакао је Божовић.

Он је нагласио да дете у аутомбилу једино седиште може да заштити и да не постоји други механизам који ће га заштитити.

Милан Божовић, Српски комитет за безбедност, фото: РИНА

“У случају судара при брзини од 60 км/час, дете постаје два пута теже, па ако је дете тешко 10 килограма удариће у тврде делове аутомобила као да је на њега пало 200 килограма. Дете не може да издржи такав удар, а веома велики проценат деце која смртно страдају у саобраћајним незгодама испадне из аутомобила током ротирања возила” - наводи Божовић.

Према његовим речима Град Чачак је један од малобројних градова који је кренуо преко Савета за безбедност у рад са децом и у том смеру треба да настави, што је препорука и осталим градовима и општинама да треба да следе овакве и сличне примере.

Божовић је истакао важност да сва седишта морају да буду хомологована и да морају имати све папире да су прошла одговарајуће атесте.

“Када се купује дечије седиште треба водити рачуна о томе и у супротном боље да га не купујете, јер неће задовољити све услове ако нема доказе за то” - закључио је он.

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak dodela auto sedista deca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.148.817 посета
Тренутно на сајту: 511 посетилац(a)