Данас почиње Сабор трубача: Врата Гуче широм отворена за све љубитеље најбоље трубачке забаве 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Данас почиње Сабор трубача: Врата Гуче широм отворена за све љубитеље најбоље трубачке забаве
Trenutno na sajtu: 633       |       Podeli:
05.08.2022 | 0 коментар(а)



Гуча - Све је спремно за 61. Драгачевски сабор трубача. Врата Гуче су широм отворена за све љубитеље трубе и доброг провода.
Данас почиње Сабор трубача: Врата Гуче широм отворена за све љубитеље најбоље трубачке забаве, Фото: ГЗС

Поводом спекулација везаних за наплату уласка у Гучу, огласио се председник општине и Саборског одбора, Миливоје Доловић.

„Врата су широм отворена. Сви програмски садржаји су бесплатни за све сабораше и тако је традиционално већ годинама. Циљ нам је да се сваки сабораш лепо проведе, осећа пријатно и испрати богат културно – уметнички програм који смо организовали и приредили за 61. Сабор. Желим да истакнем да неће бити наплатних рампи на улазу, а јавне површине су бесплатне, рекао је Доловић, и додао да оно на шта организатори не могу да утичу су индивидуални поседи које мештани издају за паркинг аутомобила.

Фото: ГЗС

Сабор је својим програмским садржајем и особеношћу препознат као манифестација од посебног значаја, манифестација која сваке године у августу месецу привуче велики број љубитеља трубе, из Србије и света. С тим у вези, организатори су донели одлуку и именовали велико и значајно име, мајстора трубе, који ће својим искуством и знањем допринети одржавању нивоа и квалитета програмског садржаја.Дејан Лазаревић, признати уметник и мајстор трубе, именован је за музичког уредника 61. Драгачевског сабора трубача.

За Домаћина 61. Светковине трубе изабран је Радмило Мишовић, родом Чачанин а по души Драгачевац. Радмило Мишовић, рођен 1943. године, легендарни је кошаркаш, спортски радник и бивши дирекор КК „Борац“, Чачак. Његова веза са Гучом није случајна. Био је сведок рађања Сабора, присутан и на Првом сабору трубача, а планину Јелицу је прелазио пешице, не би ли уживао у звуцима златног лименог инструмента. Зато је са великом задовољством прихватио додељену му улогу.

У петак, 5. августа, тачно у 11 сати, крај Споменика трубачу, огласиће се прангије, свираће се она наша саборска, драгачевска химна „Са Овчара и Каблара“, домаћин ће подићи заставу, изговорити здравицу и наздравити уз најбољу ракију, за успешан почетак Сабора трубача. Након тога, у дворишту Музеја трубе биће отворене изложбе, а потом и Улица домаће радиности, старих и уметничких заната. На позорници Културног центра, од 18 сати одржаће се трубачки мегдан младих трубачких оркестара. Добићемо најбоље трубаче и оркестре у омладинској категорији.

 

Потом ће уследити и концерт културно- уметничког друштва као увертира за спектакл који ће помирити традицију и модерно. У 20 сати на позорници Културног центра концерт ће одржати популарни бенд „Диванхана“.

На главној позорници, на стадиону, крај реке Бјелице низаће се концертни спектакли. Од 21 сат наступиће Даница Црногорчевић. Сат времена касније на саборску позорницу попеће се мајстор трубе, Дејан Јевђић са својим оркестром. Од 23 сата концерт ће приредити мајстор трубе Дејан Петровић са својим светски познатим Биг Бендом. А од поноћи, затрубиће финалисти овогодишњег Сабора у оквиру Поноћног концерта.

Другог саборског дана, уморне сабораше ће пробудити традиционална трубачка будилица, а од 13 сати у оквиру Народног вишебоја, добићемо најјачег сабораша, Харамбашу Сабора. Већ од 18 сати, на позорници Културног центра концерт ће имати сјајни момци и девојке из КУД «Димитрије Котуровић»- Београд, који ће се представити сплетом атрактивних игара . У 19 сати наши гости из Португала „Фара Фанфара“одржаће концерт за сабораше. Ово ће бити одлична најава за спектакл познате групе „357“ од 20 сати и 30 минута на позорници Културног центра.

Они који желе да чују најбоље оркестре и трубаче прошлогодишњег Сабора, имаће прилику за то од 20 сати на главној позорници на стадиону у оквиру Концерта: «Победили су – заслужили су»

Сат времена касније, наступ ће имати Биг Банд Оркестар РТС. Потом ће се на сцени смењивати мајстори трубе, Дејан Лазаревић и Екрем Мамутовић.

Недеља је дан када учесници поносно дефилују улицама Гуче, када „свадбујемо“ по старински и дан када ће Србија добити најбоље трубаче и оркестре на 61. Драгачевском сабору трубача.

Од 11 сати почиње веома атрактивни део програма Сабора – Свечани саборски дефиле са приказом драгачевске свадбе из XИX века. Улицама Гуче ће дефиловати сви учесници овогодишње трубачке феште, а потом ће бити изведен и приказ старе свадбе, на позорници Културног центра.

Трубачки оркестри, фолклорни ансамбли и певачке групе ће наступити на позорници Културног центра од 14 сати. А онда, од 15 сати зачуће се „ЗДРАВ СИ“ јер ће уследити Такмичење здравичара. Одмах након здравичара, у 16 сати, одржаће се и Избор за најлепше народне ношње.

Најзначајнији међу свим значајним саржајима на 61. Драгачевском сабору трубача, свакако је Финално такмичење трубачких оркестара Србије: СА ОВЧАРА И КАБЛАРА. За титулу најбољег трубача, најбољи оркестар, најизворније музицирањ и најпопуларнијег трубача, надметаће се трубачки оркестри који су право да учествују на овогодишњем такмичењу стекли пласманом из 5 предтакмичарских центара: Бољевца, Ковачице, Котраже, Сурдулице и Златибора. Такмичње почиње у 18 сати на главној позорници на стадиону. Док жири не донесе коначну одлуку, сабораше ће песмом обрадовати Народни оркестар РТС са гостима солистима – Ана Бекута, Снежана Ђуришић, Цакана. Након проглашењ најбољих трубача и оркестара, концерт ће одржати Бобан и Марко Марковић са оркестром. Од поноћи, сабораши ће имати прилику да чују и најбоље оркестре и трубаче, победнике овогодишњег, 61. Драгачевског сабора трубача.

Све ово је и више него јак разлог да вас позовемо да се сви заједно окупимо у Гучи, од 5-7. августа. Добро дошли у престоницу трубе, Гучу, Драгачево и понесите најлепше успомене из овог дела Србије.

 

 

 

ГЗС / Инфо Лига

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GUCA SABOR VIOLINSTA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.415.575 посета
Тренутно на сајту: 634 посетилац(a)