Почела дигитализација чачанских предузећа 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Почела дигитализација чачанских предузећа
Trenutno na sajtu: 476       |       Podeli:
05.11.2018 | 0 коментар(а)



Чачак – Привредна комора Србије, у сарадњи са Министарством за иновације и технолошки развој Владе Србије,

заказали су јавну расправу за четвртак, 8. новембра у Новом Саду, где ће се представити неколико привредних друштава која су покренула поступак дигитализације, на иницијативу Центра за дигиталну трансформацију ПКС – а.

Владан Дабовић, пореклом Чачанин, један од од двадесет стручњака оспособљених за издавање сертификата из те области и он ће представити како је тај поступак текао у чачанском предузећу „Прогрес инжењеринг”.

Поред тог привредног друштва, на истом путу је и „Унипромет” из Чачка, а биће представљена и нека предузећа из трговинске делатности и пољопривреде, из других српских градова.

Процес дигитализације препознат је као кључни правац у светској економији данас. Примена савремених и иновативних технолошких решења, заснованих на информационо – комуникационим технологијама, данас је један од основних инструмената за подизање конкурентности, продуктивности и ефикасности економије у целини. Као одговор на то, Привредна комора Србије одлучила је да оснује центар за дигиталну трансформацију ДОО и тај пројекат подржали су ГИЗ (немачка организација за међународну сарадњу) и ВКО (Привредна комора Аустрије).

Иначе, дигитализација је процес превођења једног објекта, слике, звука, документа или сигнала (обично аналогног) у дигитални облик. Резултат овог поступка јесте дигитална слика за објекат или дигитална форма за сигнал. Буквално, дигитализација је бележење аналогног сигнала у дигиталном облику. То би за документ значило да слика објекта прати визуелни идентитет, оквире и структуру самог објекта.

Јавна расправа на ову тему већ је одржана 10. октобра у фабрици „Металац” у Горњем Милановцу, уз учешће бројних стручњака посвећених новој, четвртој индустријској револуцији, што је друго име за дигитализацију. У овој ситуацији главни изазов за српска привредна друштва јесте: како да не будемо јевтина радна снага у концепту периферне европске производње, већ да се у оквиру европског концепта изборимо да постанемо место где царују врхунске технологије?
На расправи у Горњем Милановцу, професор Економског факултета Драган Ђуричин, уз поруку „иновирај, аутоматизуј, дигитализуј, повежи се или нестани”, навео је:
- После 2008. године ствари су се драматично промениле. Неолиберални модел је превазиђен и Србија то мора да прихвати. Са четвртом индустријском револуцијом добили смо квантни скок могућности. Нове технологије донеле су апликације које интегришу главне карактеристике традиционалних информатичких алата. А осим тога, имајмо на уму предвиђања која кажу да ће 2050. године 80 одсто становништва живети у 80 мегаполиса. Дакле, мењајмо се или ћемо нестати.
Резултати истраживања којег је Привредна комора Србије спровела у сарадњи са „Ипсос маркетингом” показују да у око једној трећини српских предузећа и не постоји иницијатива за дигитализацију пословних процеса, док више од половине привредних друштава нема планове за будуће пројекте дигитализације. Препознати су значај и позитивни утицај дигитализације, највише у услугама, најмање у пољопривреди.

Глас западне Србије / Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


unipromet proozdnja digitalizacija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.333.650 посета
Тренутно на сајту: 477 посетилац(a)