Противградне мреже најсигурнија заштита од свих временских непогода 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Противградне мреже најсигурнија заштита од свих временских непогода
Trenutno na sajtu: 348       |       Podeli:
25.06.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Сваке године град однесе део рода у воћарским селима. Страдају јагоде, малине,
Противградне мреже у засаду боровница, фото: РИНА

паприка и парадајз… Сав труд вредних сељака постане безвредан за само 20 минута. Једини начин да произвођачи спавају мирно и не гледају у небо молећи се Богу да града не буде, јесте постављање противградне мреже над засадима.

Многи од ове намере одустају јер сматрају да је постављање противградне мреже на њихово имање – луксуз који себи не могу да приуште! Да ли је то заиста тако и колико ова заштита конкретно кошта објаснио је Миле Радисављевић, власник фирме “АТП Ирригатион”.

“Цена по хектару, уколико је парцела правилна кошта око 15 – 16 хиљада евра. То подразумева најквалитетнију мрежу и стубове. Наша препорука је где год за то има могућности да се поставе дрвени уместо бетонских стубова”, каже Радисављевић и додаје каккве карактеристике треба да има најбоља противградна заштита.

Миле Радисављевић, власник фирме “АТП Ирригатион”, Фото: РИНА

“Мрежа треба бити са што више килоленглија, дебљина нити не сме бити мања од 0,32 милиметра јер то обезбеђује да мрежа задржи велику количину леда”, наглашава Радисављевић.

Иако није јефтина, Радисављевић каже, да противградна мрежа кроз неколико година саму себе исплати.

“Гаранција је од осам до десет година, али у пракси она опстаје много дуже. Имајући у виду колике су штете од града сваке године, постављање противградних мрежа се вишетруко исплати”, рекао је Миле.

Да миран сан пољопривредника нема цену, показује и пример Животе Бајкића из села Влашки до, који је годинама био у великом минусу због штете коју му је константно причињавао град.

“Убијао је сваки засад. Пшеницу, кукуруз и јабуке. Ретко смо шта могли да зарадимо. Кад смо се одлучили да засадимо боровнице, улог је био велики и нисмо смели да ризикујемо, па смо одмах поставили противградну мрежу”, прича Живота и каже да се врло брзо уверио да та инвестиција није била погрешна.

“Дан уочи почетка бербе, град је опустошио цело село, међутим наши засади су остали нетакнути и брали смо следеће јутро као да се ништа није десило”, изјавио је Живота.

Живота Бајкић, фото: РИНА 

Да би се пољопривредницима олакшало, држава даје субвенције за постављање противградних мрежа.

“Сходно великим штетатама које наши грађани трпе сваке године, они имају право да аплицирају за субвенције како би лакше купили противградне мреже и тако обезбедили своје засаде. Локална самоуправа субвенционише трошкове до 50 процената без ПДВ, максимално до 500, 000 динара. Сви произвођачи могу да се пријаве у канцеларији ЛЕР-а, а конкурс траје до утрошених средстава”, рекао је за агенцију РИНА Милан Лукић, члан Градског већа у Чачку задужен за пољопривреду.

 

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak grad protivgradne mreze

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.357.087 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)