Коловођо, крени старо коло 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Коловођо, крени старо коло
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
19.11.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Привредници и Општина даровали ношње за кореографију „Игре из нововарошког

краја“, па КУД Дома културе започиње бригу о фолклорном наслеђу завичаја.

Нeдавно су група привредника и Скупштина општине Нова Варош, на иницијативу Одељења за економски развој, даровали Културно-уметничком друштву Дома културе 20 ношњи за кореографију „Игре из нововарошког краја“

У КУД имају изванредне играче, али сад, кад су девојке и младићи одевени „к’о цвет у ливади“, на сцени не могу да оплету колце јер – не знају старе игре!? Вишегодишње занемаривање и потцењивање блага Старог Влаха – сада се обија о главу руководству Дома и ансамбла.

Дар, ношње за старе игре

"За нову кореографију требаће нам пет-шест игара и корака, за којима ћемо зимус трагати у околним селима", каже Миливоје Стојић, уметнички руководилац КУД. - Неопходна нам је помоћ етнокореографа и етномузиколога, који су према неким проценама, у претходне три деценије прикупили и сачували од заборава преко 300 записа о играма на подручју Златиботрског округа.

Умеће, женска певачка група

Истраживање на терену и прикупљање фолклорне грађе ће, према процени Стојића, трајати најмање пет месеци. Драгоцене информације је, како каже, на низу семинара пружала професорка Оливера Васић из Центра за истраживање игара у Србији.

У оквиру широког спректра активности на пољу духовне обнове, пре свега у повратку традицији, коренима, прецима и себи, група ентузијаста је одавно указивала на чување наслеђа.

КУД ће коначно играти игре из завичаја

"На седницама СО, заједно са колегом др Радојицом Перишићем, користио сам сваку прилику при анализи рада Дома културе или у одборничким питањима, да укажем да је заборављена играчка традиција Старог Влаха и да је најпречи задатак КУД који се финансира народним парама, да се окрене изворности и традицији завичаја", истиче Радивоје Бујишић и подсећа:

"Најчешће су из Дома културе стизали одговори да нису нашли аутентичне кореографије овог краја?! Често су ме и неке колеге у СО питали: „Имам ли преча посла?“. Надам се да се није окаснило у прикупљању грађе, да бар део није неповратно изгубљен..."

У Дому културе прикупљају благо

 

„Колце за Дан општине“

У КУД најављују да ће око 150 играча, распоређених у пет старосних група, те чланови оркестра и женске певачке групе премијерно запевати старе песме варошког краја и заиграти „колце“ из заборава - 1. новембра 2018. године, на светковини поводом Дана општине и 100-годишњице одбране Србије у Великом рату.

 

Златар инфо, Д. Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.453.878 посета
Тренутно на сајту: 440 посетилац(a)