Мраз нанео штету раним повртарским културама и воћу 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
Мраз нанео штету раним повртарским културама и воћу
Trenutno na sajtu: 612       |       Podeli:
09.05.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - Јутарње температуре у минусу и обилне кише које су ових дана захватиле ивањички крај, негативно су
Фото: РИНА

утицале на развој повртарских, али и воћних култура. У домаћинству Луковића, у селу Глеђице, услед ниских температура, дошло је до измрзавања листа на кромпиру, али и насилног скидања цветова на јабукама и шљивама, као и плодова на трешњама.

„Највећа оштећења су на кромпиру, листови су потпуно уништени, али се надам да ће бити рода, још увек је рано да се утврди да ли је било штете или не, али када је реч о трешњама, њих ове године неће бити, јер их је мраз потпуно уништио. Страхујем и за јабуке и шљиве јер су цветови потпуно промрзли, не верујем да ћемо имати шта да уберемо”, каже Иван Луковић за агенцију РИНА.

Луковић додаје да је малина, сорте виламет коју узгаја на једном хектару у ивањичком селу Глеђица ових дана најбоље поднела јутарње мразеве и да се нада, да ће барем ова, воћка издржати минусе.

Лукић: Анти - фрост систем најбоља заштита

„Најбољи начин заштите од позних пролећних мразева и измрзавања су анти - фрост системи”, каже за агенцију РИНА Милан Лукић, директор чачанског Института за воћарство.

Милан Лукић, директор чачанског Института за воћарство

Он апелује на пољопривредне произвођаче да путем подстицаја ресорног Министарства искористе прилику да уграде анти - фрост системе и на тај начин се заштите од мразева. Други начин јесте осигурање засада од позних пролећних мразева као и од града.
Лукић подсећа да је држава повећала субвенције за осигурање производње на 70 одсто у подручјима која су најугроженија временским непогодама, како би стимулисала пољопривреднике да у већој мери осигурају своје усеве.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.133.158 посета
Тренутно на сајту: 612 посетилац(a)