Одржан пети састанак власти и опозиције, било и повишених тонова током расправе о бирачком списку 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Одржан пети састанак власти и опозиције, било и повишених тонова током расправе о бирачком списку
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
09.09.2019 | 0 коментар(а)



На београдском Факултету политичких наука (ФПН) данас је одржан пети по реду састанак представника власти и дела опозиције

о изборним условима на чијем су дневном реду била питања бирачког списка и изборне администрације.
Обраћајући се новинарима након вишесатних разговора иза затворених врата, посланик Српске напредне странке (СНС) Владимир Орлић оценио је да је данашњи састанак представника власти и дела опозиције био "веома добар" као и да је "све што се тиче бирачког списка" у заједничким предлозима невладиних организација попут ЦРТЕ или ЦеСИД-а, "наишло на одобравање и сагласност учесника скупа".

„Било је и повишених тонова током расправе али то само показује да је учесницима стало да се одређени закључци дефинишу. Наша је порука учесницима састанка да није спорно да грађани Србије могу на слободан и демократски начин да се изјашњавају на изборима, што потврђују и мисије страних посматрача", рекао је Орлић.

Он је оценио да је Србија данас "боља него што је била" и да се "сваког дана труди да буде боља него јуче".

„Данас постоји и воља да се у случају да има довољно простора, ствари везане за изборни процес унапреде. Тако је већ реализовано неколико препорука ОЕБС-а или ЦРТЕ попут препоруке о спровођењу обуке чланова бирачких одбора", навео је посланик СНС-а.

Реагујући на захтев Покрета слободних грађана да се министри обавежу да ће бити спроведено оно што као препоруке изнесу представници НВО, Орлић је навео да "не треба било ко да очекује или тера" владајућу већину да ради мимо закона.

Потпредседник Скупштине Србије и функционер СПС-а Ђорђе Милићевић оценио је да дијалог на ФПН-у "губи смисао" јер се како је рекао, од владајуће већине тражи да се изјасни о препорукама НВО о изборним условима док се поставља питање шта је са делом опозиције, оличеном у Савезу за Србију, који бојкотује те разговоре и институције система.

„Јасно је да део опозиције ове разговоре схвата као шалу, као начин да изиграју јавност и представе себе као жртву. Србија неће наседати на такве губитничке трикове", навео је Милићевић.

Он је додао да су поједине препоруке невладиних организација о изборним условима прихватљиве за СПС, али и да има оних које су "ригидне и неприхватљиве".

„О њима ћемо разговарати унутар странке као и са партнерима из СНС-а а све одлуке ће бити донете у парламенту", казао је Милићевић не желећи да каже о којим се конкретно препорукама ради, што је оправдао поштовањем правила организатора дијалога.

Александар Марков из Лиге социјалдемократа Војводине изразио је задовољство што се на данашњем састанку причало и о Војводини али и због како је навео, чињенице да су се на тему бирачког списка чули "добри и квалитетни ставови представника власти и опозиције".

„Лига социјалдемократа Војводине је задовољна што је дошло до дијалога али је и важно да се он води у институцијама система. Србија нема времена за чекање, избори ће бити одржани за неколико месеци и време је да се и власт и опозиција уозбиље", рекао је Марков.

Ахмедин Шкријељ из СДА Санџака казао је да је циљ те странке да у дијалогу отвори процес решавања "отворених питања између Србије и Санџака" док је Ђорђо Жујовић из Либерално демократске партије оценио да "још увек нема политичке воље да се ствари помере са мртве тачке".

„Нису нам потребне стране дипломате да пресуђују о нашим проблемима. Корен тих проблема је у власти, јер од воље једног човека зависи да ли ћемо имати нормалне изборне услове или бојкот опозиције. Представници власти још увек не могу да одлуче да ли ће прихватити предлоге са ових састанака, а док се то не деси, не можемо рећи да смо се померили са мртве тачке", казао је Жујовић.

Наредни састанак у оквиру дијалога представника власти и опозиције биће одржан 19. септембра на ФПН-у а по речима једног од организатора скупа, извршног ;директора Фондације за отворено друштво Милана Антонијевића, тема следећег састанка биће бирачко право.

Иначе, од странака су били присутни представници Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Покрета социјалиста (ПС) и Социјалдемократске партије Србије. Ту су и били и представници Покрета слободних грађана, Грађанског демократског форума, Лиге социјалдемократа Војводине, Либерално-демократске партије, Странке модерне Србије и странке Демократска акција Санџака. А дошли су и представници Транспарентности Србија, Црте и ЦЕСИД-а.
СНС представљају заменик шефа посланичке групе у Скупштини Србије Владимир Орлић као и Владимир Ђукановић, док је испред СПС-а шеф посланичке групе Ђорђе Милићевић. Представници Савеза за Србију нису дошли на ФПН.

ГЗС/Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.518.948 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)