Тужилац данас испитује владику Артемија 


Majsko vreme i danas varljivo: Promenljivo oblačno, a u pojedinim delovima zemlje obilnije padavine              Đedović potpisuje memorandum za projekat fabrike solarnih panela              Danas jedni slave Dan pobede nad fašizmom, a drugi - Dan Evrope              Srednjoškolci koji izaberu dualni model će dobijati od države 5.000 dinara mesečno              Crvene mrlje plutaju Limom              Opština Lučani raspisala poziv za predloge kandidata za opštinska priznanja             

 
Тужилац данас испитује владику Артемија
Trenutno na sajtu: 319       |       Podeli:
19.05.2017 | 0 коментар(а)



После изузећа судије Бојана Мишића "због пристрасности", ког је после првог рочишта на месту председника судског већа заменила Марина Анђелковић,

у Вишем суду у Београду јуче је настављен главни претрес.

Суди се власнику и директору Центра "Раде Неимар" Епархије рашко-призренске Предрагу Суботичком, из СПЦ искљученом бившем епископу рашко-призренском Артемију (Радосављевићу), главном архитекти Јелени Шубаревић и у одсуству некадашњем секретару ЕРП рашчињеном архимандриту Симеону (Дејану Виловском).

Они су оптужени за злоупотребу положаја и материјалну штету нанету ЕРП. Судија Мирина Анђелковић јуче је тражила да оптужени поново изнесу своје одбране, зато што претрес одржан 8. марта грешком није тонски снимљен.

Владика Артемије поновио је да је "оптужница монтирана", да у њој нема конкретних доказа и да треба да "оправда безакоње Синода и Сабора његовим уклањањем са Катедре". Он је као разлоге свог протеривања са Косова и Метохије 2010. навео замерање светским моћницима, најпре тужбом суду у Стразбуру против четири државе чланице НАТО због рушена српским светиња на КиМ, непопустљивости у ставу да у мартовском погрому 2004. срушене цркве и манастире не могу да обнављају они који су их рушили - косовски Албанци, забрани тадашњем државном секретару САД Џозефу Бајдену да 2009. без његовог знања посети манастир Високе Дечане... Владика Артемије је нагласио да је све радио уз благослов покојног патријарха Павла и знања и одобрења Синода СПЦ, који је као у случају тужбе у Стразбуру, под притиском страних амбасада после мењао став и потврђивао га саборским одлукама, упркос његовом неслагању као надлежног епископа рашко-призренског. Владика Артемије је рекао и да је био и остао отворени противник екуменизма, доласка папе у Србију и новотарења у богослужењима и подсетио да је Врховни суд Грчке - Ареопаг 2010. одбио захтев Србије за изручење архимандрита Симеона, оценивши да је у питању "политички и верски прогон" због чега не би имао фер суђење у Србији.

Предраг Суботички одбио је да изнесе одбрану док му се не објасни оптужница и не омогући приступ финансијског документацији - 30 регистара Центра "Раде Неимар", која му је одузета и недоступна више од седам година. Инсистирању Суботичког да Тужилаштво прочита оптужницу у целости и на приступу доказима придружио се и његов бранилац адвокат Никола Томашевић, тврдњом да одбрана није добила објашњење о статусу ранијих оптужница после обједињавања предмета и да то није било јасно ни претходном судији Мишићу, као и да његов брањеник седам година нема одговор где је одузета документација.

Заменица јавног тужиоца Бранкица Марић узвратила је тврдњом да је "отуженима документација била доступна у суду", а судија Марина Анђелковић изјавила је да се она сада налази код ње и да ће адвокату Томашевићу и оптуженом Суботичком омогућити да је прегледају и копирају.

Суђење се наставља данас, када ће владика Артемије одговарати на питања тужиоца.

Патријарх у Викиликсу

Владика Артемије објаснио је јуче где су и како потрошени прилози дијаспоре за народ и Цркву на КиМ о чему поседује признанице, да у кући у Сремчици купљеној његовим личним новцем живи породица са шесторо деце прогнаних Срба са КиМ, те да никада није радио мимо црквених закона, канона, који не доводе у питање поседовање епархијских некретнина и ван граница ЕРП, што је једна од тачака оптужнице. Он је испричао и како је легалном продајом објекта у Ђаковици који, према његовим речима, формално није био уписан као власништво ЕРП, обезбеђен новац за лобирање у САД против проглашења косовске независности око чега званични Београд није хтео да се ангажује, као и да постоје депеше Викиликса о сусрету и разговору патријарха Иринеја са амбасадором САД о случају "владике Артемија", само дан пре његове смене на Синоду 13. фебруара 2010. године.

Извор: Данас




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.645.866 посета
Тренутно на сајту: 320 посетилац(a)